În Liga I a venit momentul statisticilor

Analiza primelor 17 etape ale ediției 2004 – 2015 a Campionatului Național Liga 1 a relevat câteva date statistice extrem de interesante.

 Astfel, gazdele au obținut 59 de victorii în primele 153 de partide disputate, 47 oaspeţii, acelaşi număr înregistrându-se şi în dreptul rezultatelor de egalitate (47).

 Cel mai întâlnit rezultat în prima jumătate a campionatului a fost 1-1, de 19 ori, urmat de 0-0 de 18 ori.

 Cea mai mare diferenţă, 6 goluri: runda a 4-a, Steaua-Pandurii 6-0 şi etapa a 17-a, Ceahlăul-U Cluj 0-6.

 Meciul cu cele mai multe goluri: etapa a 17-a, Astra-Dinamo 6-1.

 Cele mai multe victorii: Steaua, 14.

 Cele mai multe înfrângeri: Rapid, 10.

 Cele mai multe remize: Concordia Chiajna, 8.

 Cele mai multe meciuri consecutive fără victorie: CSMS Iaşi, 12.

 Cele mai mule meciuri consecutive fără înfrângere: CS U Craiova, 11.

 Cea mai bună echipă în clasamentul meciurilor jucate pe teren propriu, Steaua – 22 puncte (9 jocuri). Interesant e că singura formaţie neînvinsă „acasă” a fost nou promovata ASA Târgu Mureş!

 Cea mai bună echipă în ierarhia jocurilor disputate în deplasare: Steaua – 21 puncte în opt jocuri. La acest ultim capitol, trebuie notată și performanța Petrolului Ploiești, echipa care nu a pierdut niciun meci disputat pe teren advers!

 În primele 17 etape ale ediției 2014 – 2015 a Campionatului Național Liga 1 au fost acordate 63 de penalty-uri, dintre care a 50 au fost transformate.

 FC Viitorul este echipa care a beneficiat de cele mai multe lovituri de pedeapsă, opt la număr, fiind urmată de Universitatea Cluj cu șase, Dinamo, CFR Cluj, Astra şi FC Botoşani cu câte cinci penalty-uri. Cel mai slab la acest capitol a stat Oţelul, cu doar un singur penalty primit pe toată durata turului.

 Cele mai multe lovituri de pedeapsă au fost dictate împotriva Rapidului (7), urmată de FC Braşov, CS U Craiova şi Concordia cu câte 6. La polul opus o găsim Steaua, singura echipă nesancţionată pentru fault în careu.

 Ratări pe echipe: ASA Tg Mureş, CSMS Iaşi – câte două, Concordia, Petrolul, FC Braşov, CFR Cluj, Gaz Metan, Viitorul, U Cluj, Pandurii și Rapid, câte unu.

 Grecul Astrei, Vasilios Pliatsikas, a produs cele mai multe penalty-uri (3).

 Meciul în care arbitrul a arătat de cele mai multe ori punctul cu var s-a disputat în etapa a 2-a, FC Viitorul – Rapid 1-2 (de trei ori!).

 Mario Felgueiras (CFR Cluj) şi Florin Iacob (FC Brașov) au fost cei mai buni portari la acest capitol, cu câte trei și, respectiv, două parade salvatoare. 

 Fotbaliştii care au scos cele mai multe penalty-uri: Junior Morais (Astra), Marius Alexe (Dinamo), Justin Mengolo (U Cluj), Daniel Florea (Concordia) și Florin Tănase (Viitorul), fiecare câte două.

 Cei mai buni marcatori de la punctul cu var: Bogdan Mitrea (foto, Viitorul) – 7 goluri, Gabriel Vaşvari (FC Botoşani) – 5 goluri.