Avem buget

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2015 şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate. Curtea Constituţională a stabilit că Legea bugetului de stat pe 2015 este constituţională, respingând sesizarea PNL, care a invocat printre motive lipsa unei strategii fiscal-bugetare şi faptul că proiectul trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la 15 noiembrie.

Ce se schimbă pe piața de capital

ASF va reduce, de la 1 ianuarie, mai multe cote, tarife şi taxe aplicate în piaţa de capital şi în sectorul fondurilor de pensii, inclusiv a cotei din contribuţiile brute încasate de fondurile de pensii administrate privat, precum şi a cotelor aplicate ofertelor publice de vânzare şi cumpărare. Instituţia a estimat impactul financiar anual al acestor modificări la 10 milioane de lei. ASF a redus şi cotele aplicate ofertelor publice de valori mobiliare şi a stabilit un plafon maxim privind sumele încasate.

Mai puține credite restante

Volumul creditelor restante s-a redus, în noiembrie, cu 21,3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 26,8 miliarde lei, şi cu 0,5%, faţă de octombrie, ajungând la nivelul minim în ultimii doi ani şi jumătate, după ce a scăzut şapte luni consecutiv, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. În octombrie, restanţele la credite se situau la 26,96 miliarde lei, iar în noiembrie anul trecut erau de 34,08 miliarde lei. Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.

Comerțul stagnează

Managerii companiilor estimează, pentru perioada decembrie 2014 – februarie 2015, stagnarea activităţii în comerţ şi servicii, scădere moderată în industrie şi declin accentuat în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS.

Conform estimărilor din luna decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni. O evoluţie similară este anticipată şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi şi preţurile.