La sfârşitul lunii decembrie 2014, o discuţie scurtă cu directorul Casei Judeţene de Pensii Ilfov, Pavel Sile, ne-a lămurit asupra schimbărilor care vor avea loc, începând de la 1 ianuarie 2015, în sistemul de pensii.

Tichetele de călătorie pentru pensionari

După cum ştiu cei în cauză, Ordonanţa 8/2011 prevedea acordarea tichetelor de călătorie pentru toţi pensionarii. „Doar că”, spune directorul CJPI, „ordonanţa avea termen până la 31 decembrie 2014. De aceea, a fost emisă Ordonanţa 8/2014 care prelungeşte acordarea tichetelor până la 31 decembrie 2015, în aceleaşi condiţii. Reamintesc faptul că pensionarii de vârstă beneficiază de 6 tichete de călătorie pe an, cu 50% reducere, în timp ce pensionarii care primesc indemnizaţii conform Decretului Lege 118 şi 189 şi cei cu indemnizaţii speciale de deportaţi, strămutaţi au dreptul la 12 călătorii pe an, 100% subvenţionate de la bugetul de stat. Deci, pensionarii pot călători liniştiţi şi în 2015, în aceleaşi condiţii, unii pe CFR şi alţii, cei de la legile 118 şi 189, şi pe alte mijloace de transport (în afară de cele aeriene), cum ar fi maxi taxi. Casa Judeţeană de Pensii Ilfov decontează lunar societăţii de transport contravaloarea tichetelor folosite de cei care se încadrează la legile 118 şi 189.

Veteranii de război şi revoluţionarii

O a doua noutate a anului 2015 este aceea că veteranii de război vor primi indemnizaţiile lună de lună, la fel ca pensiile, şi se renunţă la plata cu o lună în urmă. „Din acest motiv, în luna decembrie, veteranii au primit indemnizaţia pentru noiembrie, indemnizaţia pentru decembrie şi suma compensatorie pentru lemne, în valoare de 300 de lei.  O sumă frumuşică ce nu se va mai repeta de la 1 ianuarie şi am rugămintea ca, în ianuarie, veteranii să nu facă cereri sau sesizări cum că au primit sume mai mici. Aşa trebuie: începând din ianuarie vor primi indemnizaţia la lună”, precizează Pavel Sile.

Şi unii dintre revoluţionari au avut sărbători mai fericite, iar directorul CJPI spune că motivul este achitarea celei de-a treia tranşe a indemnizaţiilor revoluţionarilor. Este vorba despre acei revoluţionari cărora li s-a făcut o eşalonare a indemnizaţiilor, pe perioada 2012-2013-2014.

Măriri ale unor indemnizaţii speciale

Pentru o categorie aparte de pensionari şi nu foarte mare,  de la bugetul de stat se măresc indemnizaţiile pentru anul 2015, după cum urmează:  indemnizaţiile care se acordă conform OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România în perioada 6.09.1940-6.03.1945 vor fi în valoare de 250 lei/an pentru deportare şi detenţie; 200 lei/an pentru refugiere/strămutare, detaşament de muncă forţată, evacuat din locuinţa proprie/ persoană supravieţuitoare a trenului morţii şi 150 lei pentru soţul supravieţuitor al celui decedat, sau soţului/soţiei asasinate sau executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare. Acestea sunt primele veşti bune ale pensiilor anului 2015, le aşteptăm pentru cititorii Jurnalului de Ilfov şi pe următoarele.