Aproape de Bucureşti, în comuna Brăneşti, judeţul Ilfov, a doua zi după Lăsatul secului de brânză şi, deci, pe 23 februarie, în prima zi a Postului Mare este prilej de sărbătoare. Este Ziua Cucilor, o sărbătoare a bărbaţilor care se travestesc în femei, cu măşti pe faţă, legaţi cu centuri de clopoţei la brâu, aleargă prin sat pentru a alunga iarna şi răul prin zgomote puternice produse de clopotele impozante şi lovesc cu palma sau pămătuful pe cei nemascaţi . Sărbătoarea cucilor are legătură cu obiceiurile de trecere dintre anotimpuri şi de renaştere a naturii, cu ritul fecundităţii şi al fertilităţii.
Cucii de la Brăneşti, obiect de studiu al renumiților etnografi
De-a lungul anilor, cercetătorii au putut studia obiceiul cucilor de la Brăneşti, iar rezultatele cercetărilor lor nu au rămas „dosare în sertar”. Obicei popular spectaculos (a cărui arie de răspândire corespunde în prezent sudului ţării, în unele localităti din apropierea Dunării şi în Dobrogea), a atras atenţia celor mai renumiţi specialişti în folclor începând cu Simion Florea-Marian şi continuând apoi cu academicianul Romulus Vulcănescu, Gheorghe Vrabie, Ion Ghinoiu, Mihai Popp, Mihail Robea şi mulţi alţii, la care se adaugă şi renumiţi etnologi de astăzi. Astfel, Romulus Vulcanescu descrie obiceiul în “Istoria teatrului în România”(1960) şi “Măștile populare”(1970). Mai mult, Margareta Sterian a pictat „Lupercalia de la Brăneşti” inspirându-se din această tradiţie.
Ziua Cucilor prin Granturi SEE
Ediţia 2015 a Zilei Cucilor se desfăşoară în cadrul proiectului „Promovarea şi conservarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului European-Manifestare tradiţională Ziua Cucilor”, finanţat prin Granturi SEE. Proiectul se desfăşoară timp de 12 luni, în perioada 5 decembrie 2014 – 30 noiembrie 2015 şi este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtestein şi Guvernul României, iar suma primită prin contract este de 793.384,5 lei adică 179.478,45 euro. În cadrul proiectului, partenerii sunt Primăria Brăneşti, Asociaţia Culturală Brăneşti şi societatea norvegiană NOproductions. Obiectivul general al proiectului este conservarea identităţii culturale tradiţionale specifice comunei Brăneşti, prin promovarea şi perpetuarea festivalului „Ziua Cucilor”, la care se adaugă trei obiective specifice: întărirea relaţiilor bilaterale între România şi Regatul Norvegiei; consolidarea accesului tinerilor din comună la cultură, prin dobândirea de noi abilităţi şi cunoştinţe; promovarea dialogului intercultural, prin participarea în cadrul festivalului a unor grupuri similare din Bulgaria, Germania şi România.
Parada cucilor
Autoritățile locale împreună cu Asociaţia Culturală Brăneşti vă invită să participați la un adevărat carnaval popular în aer liber. În prima parte a zilei, la Căminul Cultural din Brăneşti va avea loc un colocviu având ca temă tradiția cucilor iar după prânz în centrul satului se va desfășura parada cucilor, un alai format din grupurile de cuci pregătite de unităţile de învăţământ din localitate, la care se adaugă mai multe grupuri de mascați din ţară şi străinătate, invitate la festival. Așadar, luni 23 februarie, la Brănești se desfășoară unicul carnaval popular al Ilfovului, într-o atmosferă de destindere şi amuzament ruptă, parcă, dintr-un basm cu încărcătură magică si mitologică.