Campania de prevenire a bolilor cardiovasculare în rândul populației din Ilfov, a ajuns la Gruiu, pentru a treia oară, pe 6 februarie. Prin amabilitatea dr. Clara Alexandrescu, medicul care a coordonat echipa medicală de la CardioRec, Corbeanca, localnicii și-au monitorizat sănătatea inimii gratuit.

Foarte mulți pacienți din Gruiu, aflați la risc cardiovascular, au fost investigați și salvați de specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, prin controalele oferite gratuit, la Dispensarul Comunal. Bolnavii, atent selectați de către medicul de familie Gheorghe Dumitrache și asistenta Constantina Cerchez, au fost supuși consultațiilor cardiace. Pentru că majoritatea aveau și probleme de greutate, sau sufereau de diabet, au făcut consiliere de nutriție cu un profesionist în alimentația sănătoasă și au primit cele mai bune sfaturi pentru a evita complicațiile cardiovasculare, ce ar fi putut să le pună viața în pericol, în orice moment. Specialiștii coordonați de dr. Clara Alexandrescu, unul dintre fondatorii Centrului de Recuperare Cardiovasculară din Corbeanca, le-au măsurat tensiunea arterială, le-au efectuat electrocardiograma, le-au făcut ecografii cardiace și le-au verificat capacitatea pulmonară. Cei a căror stare de sănătate a impus o examinare mai amănunțită, au fost programați pentru investigațiile de rigoare la CardioRec, Corbeanca, fără să suporte costurile investigațiilor, în limita unui pachet de servicii medicale. 

“Am consultat foarte mulți diabetici, hipertensivi și obezi care, mai devreme sau mai târziu, vor dezvolta boli cardiovasculare grave. Din cauză că diabetul și hipertensiunea arterială nu sunt afecțiuni care să cauzeze durere, mulți nu merg la medic să se controleze periodic, iar, în felul acesta, nici nu-și administrează terapia adecvată, așa cum ar fi normal. România n-a avut niciodată atâta diabet. Au fost și pacienți care mi‑au spus că au tensiune oscilantă. Nu există tensiune oscilantă, doar tensiune prost controlată. Pe lângă diabet și hipertensiune, aproape toți au probleme de greutate corporală. Oamenii trebuie să știe că obezitatea este un factor major de risc pentru bolile de inimă și vase sanguine, care se pot solda cu paralizie sau deces. Gras și frumos, înseamnă nesănătos”, avertizează dr. Clara Alexandrescu, medicul care a coordonat echipa de specialiști de la CardioRec.

“Susținem campania spe­cia­liștilor de la CardioRec pentru că facilitează accesul pa­cienților la servicii medicale cardiovasculare. Mai ales, că vine medicul aproape de casa lor și nu mai sunt plimbați pe la spitale. În general, pa­cienții sunt interesați să-și facă investigațiile cardiace. Dar, pentru că sunt prea scumpe, mulți nu au bani să le plătească și renunță”, ne-a spus Constantina Cerchez, asistenta Cabinetului Medical Individual Gheorghe Dumitrache, din Gruiu.