Caz dramatic în comuna 1 Decembrie. Clipele Dariei Țună, o fetiță de nici 10 ani, din localitate, sunt numărate. Diagnosticată cu o formă rară și agresivă de cancer, micuța se zbate între viață și moarte, în casa părintească. Deoarece spitalele din România nu dispun de materialele sanitare și tratamentele performante de care depinde viața ei, singura șansă ca să trăiască este să ajungă, urgent, într-o clinică specializată din străinătate. Din păcate, familia nu poate suporta cheltuielile necesare. Oricine donează o anumită sumă, cât de mică, va contribui la salvarea elevului eminent de la 1 Decembrie! 

Deși, avea toate șansele să se bucure de o viață frumoasă, fiind un copil inteligent, cuminte, cu foarte mult bun simț, responsabil și cu rezultate excepționale la învățătură, drumul Dariei Țună a luat o altă cale decât cea firească, așteptată de lumea toată. O boală cruntă o poartă pe un lung drum al suferințelor cumplite. Din prima lună a anului, de când trupul ei mic și delicat a început să fie mistuit de dureri, micuța a fost nevoită să întrerupă școala și a stat mai mult prin spitale. Investigațiile clinice la care au supus-o specialiștii, aproape două luni, au arătat existența unei tumori osoase, cu o evoluție progresivă și agresivă. Daria este diagnosticată cu Sarcom Ewing/PNET, un tip de cancer întâlnit doar la doi copii dintr-un milion, în fața căruia, nici măcar elitele medicinei românești nu pot triumfa. Lipsa unei tehnologii moderne și avansate împiedică intervenția în România.

“Totul s-a întâmplat brusc. Pe 5 ianuarie, a venit de la școală și a spus că are dureri în zona lombosciatică. Am tratat-o ca atare, dar durerile nu au încetat, ba chiar, s-au extins și pe picior. I-am solicitat medicului care a investigat-o un RMN și, astfel, am aflat că are un cancer osos cu plecare din osul bazinului. Tumora este mare. Are 6/5 cm, este avansată și are o localizare inoperabilă în România. Dacă va fi operată urgent în străinătate sunt șanse de 60%-70% să rămână în viață. Trebuie scoasă o jumătate din osul bazinului și făcută o reconstrucție. Apoi, vor urma curele cu citostatice. Copilul are dureri mari, iar boala progresează. A fost internată, de pe 4 februarie până pe 20 februarie, la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Marie Curie”, din București, dar nu poate fi operată nicăieri în România. Noi, părinții, suntem disperați, distruși. Mă rog la Dumnezeu să mă ajute să pot să-i acord o șansă la viață fetiței mele. Costurile operației și tratamentelor post-operatorii sunt extrem de costisitoare. Îi rugăm pe cei ce pot să ne sprijine, să o facă. Să ia legătura cu noi, sau să doneze atât cât își permit. Orice ajutor, oricât de neînsemnat li s-ar părea, ar putea conta. Dumnezeu să‑i binecuvânteze pe toți cei ce vor să o ajute pe Daria, să fie sănătoși și să se poată bucura de viață!”, ne-a spus, îndurerată, Nicoleta Țună, mama fetiței.    

Viața Dariei costă peste 100.000 de euro

Dăruitoare de dragoste, așa o descriu colegii de clasă și toți cei ce o îndrăgesc, o prețuiesc și sunt părtași la drama Dariei. Din păcate, această boală cruntă nu are milă nici față de copii. În ultimele zile, durerile groaznice au țintuit-o pe micuță în patul casei părintești. Iar boala continuă să evolueze galopant, transformând fiecare clipă ce trece într-un coșmar. Visul micuței de a învăța atât cât este nevoie ca să-și clădească un viitor frumos, ce i-ar permite să-și dezvolte o carieră impresionantă prin intermediul căreia să le acorde ajutor celor ce-l caută, va deveni realitate, doar dacă va ajunge, urgent, într-o clinică specializată din străinătate. Costurile extrem de mari ale operației și tratamentelor îi împiedică pe părinți să o ducă la cei mai iscusiți specialiști în domeniu, ai lumii. Ei trebuie să strângă aproximativ 50.000 de euro numai pentru operație. Iar tratamentele de care Daria va avea nevoie, ulterior, pentru combaterea definitivă a maladiei și refacerea completă, depășesc cu ușurință 100.000 de euro, pentru o perioadă de un an. Suma este cu mult peste posibilitățile părinților.

“Fac apel către toți politicienii din Ilfov, de la președintele Consiliului Județean, vicepre­șe­dintele CJI, prefectul, subprefectul, până la primarii și consilierii locali, să ne unim forțele într-un scop umanitar! Îi rog pe oamenii de afaceri din județ și pe toți cei cu posibilități financiare să lase pentru o clipă grijile cotidiene, să-și amintească de faptul că, înainte de toate, sunt părinți și să-și deschidă sufletul către această fetiță inocentă și către părinții ei, care o privesc neputincioși și sunt conștienți că s-ar putea stinge oricând în brațele lor! Dacă în locul acestui copil bolnav ar fi copilul lor, ce ar face? Să facă același lucru și pentru Daria Țună. Donând, împreună o vom salva pe Daria!”, este îndemnul primarului comunei 1 Decembrie, Petre Gheorghe, către oamenii mărinimoși.

Primăria, “Alături de Daria”

Primăria comunei 1 Decembrie întinde o mână de ajutor micuței. La inițiativa primarului Petre Gheorghe, a fost demarată campania „Alături de Daria” care vizează strângerea de fonduri pentru operația și tratamentul copilei. În magazinele și instituțiile publice din localitate au fost amplasate urne pentru donații. În curând, se va organiza un spectacol umanitar, iar banii strânși vor ajunge la Daria. De asemenea, pe site-ul Primăriei și pe pagina de Facebook a instituției, este prezentat cazul Dariei și posibilitatea de a face donații. În plus, a fost lansată și o linie telefonică unde, printr-un simplu sms la numărul 8870, oricine poate dona 10 lei. Numărul este disponibil în rețeaua Digi.

Daria este elevă în clasa a III-a, la Școala Gimnazială Nr. 1, din comuna 1 Decembrie. “Am 25 de copii în clasă. Toți sunt extraordinari, cuminți și dornici să învețe. Însă Daria, se distinge dintre toți, având toate calitățile posibile. Are rezultate excepționale la învățătură, pentru că la ea se întrunesc munca, inteligența și dorința de a ști cât mai mult. Este premiantă la multe concursuri. Când aveam lecții mai dificile, era suficient să mă uit la fiecare, și să-mi dau seama că ea era singura din clasă care înțelesese. Este un copil foarte bun, perfecționist, tot timpul cu zâmbetul pe buze, veselă, plină de viață. Am 40 de ani de învățământ și pot spune că este primul elev pe lista mea. Le‑am propus părinților să merg acasă, să-i predau lecțiile atât cât este nevoie, ca să nu piardă nimic. Ea asimilează foarte repede și nu va fi greu. Este cel mai bun elev al meu, din toată cariera mea, de 40 de ani. Apelul meu și al copiilor din clasa aceasta se îndreaptă către cei care pot să o ajute. Am demarat și noi o campanie umanitară intitulată “Mărțișor pentru Daria”. Strângem bani pentru cheltuielile zilnice ale fetiței. Am colaborat foarte bine și cu părinții. Mulți au donat sume mari de bani, dar mai e mult până se strânge toată suma necesară”, ne-a spus, printre lacrimi, copleșită de emoții, Aurelia Nuțu, învățătoarea Dariei.

Colegii de clasă și-au donat alocațiile

Îndurerați de faptul că Daria, buna lor colegă și prietenă, totodată, nu mai vine la școală din cauza unei boli nemiloase, copiii din clasă și-au donat toate economiile de la pușculițe și toți bănuții din alocații pe care-i mai aveau. “Toți ne dorim ca Daria să se însănătoșească și să se întoarcă la școală. Era cea mai bună elevă din clasă. Ne lipsește mult”, spun la unison, colegii fetiței.

Și tu o poți ajuta pe Daria! Donează și salveaz-o!

În aceste momente grele, micuța Daria Țună are nevoie de noi toți. Chiar tu poți fi unul dintre cei care-i salvează viața elevei eminente de la 1 Decembrie! Întinde-i o mână, dacă îi înțelegi suferința! Trimite sms la numărul 8870, pentru a dona 10 lei. Sau, donează orice sumă îți permiți, într-unul din următoarele conturi:

RO29INGB0000999901325506 – cont deschis în lei;

RO18INGB0000999904848938 – cont deschis în euro.

Ambele conturi sunt deschise pe numele tatălui fetiței, Valentin Țună.