Restanțele la credite au scăzut cu un sfert

Restanțele la creditele acordate firmelor și populației se ridicau la peste 24,9 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie, suma fiind mai mică cu 25,3% decât cea de la finalul aceleiași luni a anului precedent, se arată în datele centralizate de Banca Națională a României (BNR).  Din această sumă, peste 10,1 miliarde lei erau restanțe în moneda națională, în scădere cu 23,1%, iar circa 14,7 miliarde lei în valută, acestea fiind mai mici cu 26,7%.

Valoarea totală a creditelor acordate firmelor se ridica la 105,9 miliarde lei, iar împrumuturile pentru populație la 102,7 miliarde lei.

Atenție sporită la produsele cu preț redus

Deputaţii au stabilit că produsele aflate la comercializare cu preţ redus, cu trei zile înainte de expirarea datei de valabilitate, vor trebui să fie expuse de comercianţi pe rafturi delimitate vizibil, cu informarea „corectă, completă şi precisă” a consumatorilor. În acest moment, mai există magazine unde produsele pe cale de a expira sunt amestecate cu cele aflate într-un termen rezonabil de garanție.

24,7 milioane de euro pentru parapeți

CNADNR vrea să achiziţioneze parapeţi pentru sectoarele de drumuri naţionale care pun în pericol siguranţa circulaţiei, printr-un acord-cadru cu o durată de doi ani şi o valoare estimată de 24,7 milioane euro, inclusiv TVA. Produsele vor fi utilizate atât pentru eliminarea punctelor periculoase de pe reţeaua de drumuri administrate de CNADNR, cât şi pentru înlocuirea parapeţilor deterioraţi, din anumite locaţii. Termenul pentru primirea ofertelor a fost stabilit la 15 aprilie.

La internet suntem ultimii

 

România se menţine, în pofida unei conexiuni rapide la internet şi a ratei de penetrare relativ ridicate, pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte progresele în direcţia unei economii şi societăţi digitale, trasă în jos de lipsa competenţelor digitale şi a încrederii scăzute în serviciile online. Danemarca se situează pe primul loc în UE, urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Belgia. România face parte din grupul ţărilor cu rezultate slabe, alături de Bulgaria, Cipru, Grecia, Croaţia, Ungaria, Italia, Polonia, Slovenia şi Slovacia.