O măsură minunată… pentru cine?
Eliminarea impozitului pe dividende, prevăzută în proiectul noului Cod Fiscal, este „o măsură minunată”, iar Bursa de Valori București (BVB) a propus autorităților și alte două măsuri privind un regim fiscal pro-dezvoltare pentru piața de capital, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, la a doua ediție a Forumului Investitorilor de Retail. „Impozitul zero pe dividende este o măsură minunată. Să-i ținem pumnii să se realizeze”, a spus Sobolewski, referitor la măsura avută în vedere de autorități pentru a fi aplicată de la 1 ianuarie 2016.
Nu dai bon, pune Antifrauda sigiliu
Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor dispune suspendarea activității și sigilarea spațiului, în cazul unităților care nu emit bon fiscal, potrivit noii proceduri de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării, care a intrat în vigoare de la 1 martie 2015. Potrivit unui comunicat,
noile sancțiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligații sunt amenda contravențională de la 10.000 lei la 15.000 lei și suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru, pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 3 luni.
Scandal mare, cereri puține
Cele șase bănci care au acordat credite în franci elvețieni au primit, după data de 15 ianuarie 2015, 4.632 de solicitări din partea clienților pentru conversie, restructurare sau reducerea costurilor pentru creditele în monedă elvețiană, însă numărul clienților care au beneficiat de facilități pentru aceste credite se ridică la 6.361, potrivit datelor Băncii Naționale a României. Majoritatea clienților s-au constituit în grupuri colective și solicită conversia tuturor creditelor din valută în lei, la cursul din momentul acordării creditului sau la cursul istoric plus maxim 20%.
Industria și comunicațiile au crescut PIB-ul
Produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preţuri curente, în creștere cu 2,9% în termeni reali faţă de 2013, contribuţii semnificative la creșterea economică având industria (0,9%), informaţiile și comunicaţiile (0,6%) și impozitele nete pe produs (0,4%). Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuţie de 0,9% la creșterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Totodată, informaţiile și comunicaţiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creșterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia. O contribuţie pozitivă au avut-o și impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 3,4%