Este oficial! Începând cu data de 1 mai, pacienților li se decontează serviciile medicale numai în baza cardului național de sănătate. Informarea a fostă făcută de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în primele zile ale lunii aprilie.

Cardul național de sănătate devine, de la 1 Mai, singurul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale, pentru asigurații cu vârsta peste 18 ani. Pacienții a căror stare de sănătate necesită tratament și supraveghere medicală în regim de spitalizare vor avea nevoie de card, atât la internare, cât și la externare. Iar cei care solicită asistență medicală ambulatorie, vor prezenta cardul la recoltarea probelor de laborator, pentru serviciile de microbiologie, cum ar fi examenele de urină și cele  de materii fecale.

 

„În asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitatea reabilitare medicală și acupunctură, utilizarea cardului de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale, astfel: pentru consultații și proceduri în cabinet, la momentul acordării, pentru procedurile acordate în baza de tratament prezentarea cardului se face în fiecare zi de tratament/fiecare zi în care se acordă servicii de acupunctură în cadrul curei de tratament”, anunță CNAS. De asemenea, dr. Vasile Ciurchea, președintele CNAS, susține că „acesta este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conștient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăți din fondul de sănătate, pentru un serviciu medical efectuat în numele lui”.