Jandarmeria Română a împlinit 165 de ani

Zilele de sărbătoare ale Jandarmeriei Ilfov dedicate celor 165 de ani de la înfiinţare, care s-au împlinit vineri, 3 aprilie, au continuat  în ziua de 1 aprilie cu şedinţa omagială a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov „Lascăr Catargiu”, desfăşurată la sediul din strada Intrarea Liniei. Alături de colonelul Bogdan Enescu, Inspector şef al IJJ Ilfov, au fost invitaţi, în prezidiu, prefectul judeţului, Daniel Mihai Răşică, comisarul de poliţie Ion Oraţiu Ruşeanu, inspector şef al IPJ Ilfov, şi colonelul magistrat Stelea Covei, prim procuror al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. „Maestru de ceremonii” a fost colonelul Valentin Indrieş, inspector prim adjunct al inspectorului şef.

Protecţie prin intervenţie

În sală, printre invitaţi,
i-am zărit pe subprefectul Cătălin Pantazi,  Coca Codreanu, inspector general  adjunct la Inspectoratul Şcolar Ilfov, colonelul  Liliana Traşcă, comandantul Şcolii de Aplicaţi „Mihai Viteazul”, din Roşu-Chiajna, Aurel Vişan, comisar șef al serviciului prevenire, din cadrul DGA Bucureşti-Ilfov, Cristina Ţineghe, şeful Biroului Judeţean Ilfov al Arhivelor Naţionale, precum şi reprezentanţi ai SRI Bucureşti-Ilfov, SIE, Centrului Militar Ilfov, Arhivelor Naţionale, IGSU Bucureşti-Ilfov, Garnizoanei MAI Bucureşti-Ilfov. Iar gazda, colonelul Bogdan Enescu, a spus: „Aceşti 165 de ani au pentru noi, jandarmii, o dublă semnificaţie: pe de o parte ne creează seintimentul de mândrie, datorită apartenenţei la una dintre instituţiile reprezentative ale statului român, iar, pe de altă parte, reprezintă acel suport motivaţional necesar pentru dezvoltarea cestei entităţi publice. Vă asigur că vom continua să manifestăm aceeaşi disponibilitate pentru apărarea statului de drept, a democraţiei, a libertăţii individuale, a proprietăţii publice şi private, pentru cooperare instituţională. „Protecţie prin intervenţie”, această deviză este o realitate întipărită în mintea noastră, a celor cu care colaborăm, precum şi o mărturie a ceea ce reuşim să facem. Nu putem trece cu vedrea memoria înaintaşilor, care au făcut eforturi incomensurabile, mai mari decât noi, mergând până la sacrificiul suprem, pentru existenţa şi afirmarea naţiunii române, memorie pe care o cinstim şi cu această ocazie.”

Stemă nouă

După citirea mesajului vicepremierului Gabriel Oprea, colonelul Ştefan Rădulică a prezentat noua heraldică a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, aprobată la începutul lunii martie a acestui an, prin ordinul ministrului afacerilor interne nr. 21/03.03.2015.

 

Înaintări în grad

Unul dintre momentele mereu aşteptate al unor şedinţe solemne este acela al înaintării în grad, o frumoasă recompensă pentru aceia care, timp de un an, s-au evidenţiat în cadrul misiunilor lor. Astfel, în gradul de locotenent colonel a fost înaintat maiorul Chelm Petru Sorin, în gradul de maior, căpitanul Oanţă Mihai, în gradul de căpitan, locotenent Vlad Marius. Apoi, pentru subofiţeri, au fost înaintaţi în gradul de plutonier adjutant, plutonierii majori Alexa Nicolae,  Bucur Cristian Florinel,  Crăciun Cristian Florin,  Moldoveanu Florin Bogdan, Scoroşanu Sebastian, Vătafu Daniel.

 

Gânduri de invitat…

Comisarul de poliţie Ion Oraţiu Ruşeanu s-a adresat celor prezenţi spunând: „Jandarmeria este o instituţie frumoasă, atât prin prezentare cât şi, prin intervenţie. Vă mulţumesc pentru colaborarea din 2014 şi deja, în 2015, nu ştiu în câte judeţe există o colaborare atât de bună între poliţie şi jandarmerie, comenzile celor două structuri înţelegând că menirea noastră este aceea de a fi în slujba cetăţeanului. Faptul că, în 2014, în judeţul Ilfov a fost linişte, cred că vi se datorează în mare măsură.”

La rândul său, colonelul magistrat Stelea Covei a evidenţiat faptul că la adresa IJJ Ilfov există puţine plângeri penale, pentru că intervenţiile respectă legalitatea.

Prefectul de Ilfov, Daniel Mihai Răşică, a susţinut un discurs foarte cald,  în dublă calitate de cetăţean şi prefect, presărat cu multe vorbe frumoase, din inimă, la adresa jandarmilor. „Este prima oară când intru în acest sediu pe mandatul jandarmeriei Ilfov, înainte clădirile de aici adăposteau altceva. Atunci când este greu – inundaţii, zăpezi etc. – sunteţi prezenţi dvs. şi colegii dvs. alături de cetăţeni şi ţară, care au nevoie de dvs. Sunteţi forţa cea mai vizibilă dintre toate forţele de menţinere a ordinii publice”.

Amintind de momente importante la care au luat parte jandarmii – Piaţa Universităţii, meciul cu Ungaria, alegerile parlamentare şi prezidenţiale – prefectul de Ilfov a scos în evidenţă profesionalismul, rigurozitatea şi exigenţa îndeplinirii misiunilor. „La un astfel de
ceas aniversar, nu pot decât să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut pe deplin datoria. Dacă nu avem probleme de niciun fel în şcoli, faptul că nu am mai avut probleme cu elevii şi activitatea de învăţământ s-a desfăşurat în bune condiţii vi se datorează  dvs., jandarmilor”, a adăugat Daniel Mihai Răşică,  continuând: „Adresez un gând bun şi omagiile mele familiilor dvs., care acceptă privaţiunile hainei militare  şi ale misiunilor pe care le aveţi de îndeplinit. Nu e uşor să înţelegi de ce trebuie să pleci la 2 noaptea de acasă, de ce trebuie să stai 72 de ore în dispozitiv. Multă sănătate şi linişte şi să fie nevoie de dvs. numai pentru felicitări. La mulţi ani!”

Diplome omagiale

Colonel Bogdan Enescu a înmânat, apoi, diplome omagiale, în semn de apreciere, prefectului, inspectorului şef Ruşeanu, colonelului magistrat Stelea Covei, subprefectului Cătălin Pantazi. Dar, surpriză totală, colonelul Bogdan Enescu a acordat şi patru diplome pentru echipa managerială a IJJ Ilfov, alcătuită din Valentin Florin Indrieş, Ştefan Marinel Rădulică, Gheorghe Urecheatu.

A patra diplomă i-a revenit ofiţerului Alin Cristian Putra, contabilul şef al inspectoratului, „pentru acte de eroism, în condiţiile în care, cu un buget de 6 milioane de euro pe 2014, a reuşit să ne asigure tot ce trebuie, fără a trece pe la DGA sau pe la Tribunalul Militar”, a spus, cu umor, colonelul Enescu. Surprizele nu s-au încheiat în sală, pentru că, pe hol,  aştepta să-i felicite fostul comandant al şcolii de aplicaţie „Mihai Viteazul”, recent pensionatul general Gavrilă Pop. La mulţi ani, jandarmi!