70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

La 8 mai, Europa sărbătoreşte sfârşitul celei mai mari conflagraţii mondiale, a secolului XX. La 7 mai 1945, armata germană a capitulat necondiţionat. Actul oficial a fost semnat la cartierul general al trupelor aliate din Reims, Franţa. El a intrat în vigoare pe 8 mai, la ora 23 şi un minut. Diferenţa de fus orar este explicaţia pentru faptul că Ziua Victoriei se celebrează în Europa Occidentală şi Centrală pe 8 mai, iar în alte ţări din Est şi Rusia – la 9 mai.

Vineri, 8 mai – în preziua sărbătoririi estice a capitulării – la Jilava a avut loc o ceremonie de comemorare, la monumentul militarilor sovietici, căzuţi în război.

Au fost depuse coroane din partea Ambasadei Federaţiei Ruse, a Ministerului Apărării al acestei ţări,  a Ministerului Apărării Naţionale al României şi Primăriei comunei Jilava. Au adus flori elevi ai comunităţii ruse din România şi ai ai Şcolii Generale Jilava. 

Din partea rusă, au participat: Igor Mihailovici Sidorov – consilier la departamentul comercial, al ambasadei; Andrei Rahmeev Sergheevici – maior, ataşat militar adjunct şi ­Alexandr Lukin Arsenievici – secretar I.

 

Partea română a fost reprezentată din cadre militare superioare ale Ministerului Apărării Naționale și oficiali ai conducerii administrației locale, Jilava: Ilie Ionescu – primar interimar, Marian Ioniţă – viceprimar, alte autorități ale comunei.