Începând din luna iunie 2014, 551 de persoane cu nivel redus de studii din Ilfov, Timiş, Teleorman şi din Bucureşti au urmat cursuri de calificare sau recalificare în meserii precum frizer, tâmplar, lucrător în cultura plantelor, lucrător în comerţ, florar-decorator, agent de securitate sau operator introducere, validare şi prelucrare date, 526 dintre acestea obţinând deja certificate de calificare.

Cursurile au fost organizate în cadrul proiectului ”Europa inclusivă – Inițiative regionale sustenabile”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Cea mai căutată meserie a fost cea de frizer, în cele 12 luni de la debutul proiectului înscriindu-se nu mai puţin de 126 de persoane. Ţinta finală a proiectului este ca, până în luna octombrie 2015, atunci când se finalizează toate activităţile, 400 persoane de etnie romă, 250 cu dizabilităţi, 50 de tineri de peste 18 ani, care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului şi alte 300 aflate în detenţie să participe la programele menite să le sporească șansele de angajare pe piaţa muncii. În total este vorba de 1.000 de persoane, până în prezent fiind selectate peste 800.

Programul specializează și angajații administrației locale

Proiectul mai prevede, de asemenea, ca 300 femei cu probleme sociale să beneficieze, pe parcursul participării la programe, de suport în vederea integrării lor socio-profesionale, constând în îngrijirea persoanelor dependente pe care le au în familie, inclusiv derularea unor activităţi şcolare sau de petrecere a timpului liber cu copiii. Până acum, au fost sprijinite 192 de persoane dependente.

 

În plus, în perioada iunie 2014 – martie 2015, în București, Alexandria, Timișoara, Sibiu, Brașov şi Sinaia s-au organizat mai multe grupuri de lucru pentru formarea profesională a specialiștilor care lucrează cu persoane din grupuri vulnerabile. Pe parcursul acestora, 375 de angajaţi din administraţia publică locală, din organizaţii ale societăţii civile, agenţii publice sau private care furnizează servicii sociale şi de ocupare a grupurilor vulnerabile au fost selectaţi să participe la cursuri de perfecţionare. În funcţie de aptitudini şi de preferinţe, cele 375 de persoane se specializează pe parcursul derulării proiectului ca mediatori sociali, pedagogi sociali, evaluatori de competențe profesionale sau formatori/specialişti în evaluarea vocațională a persoanelor cu dizabilități.