Sarcina este o perioadă a schimbărilor, pentru care orice viitoare mămică trebuie să se pregătească temeinic. Apar modificări hormonale, fluctuații în greutate și, bineînțeles, clasicele pofte culinare. Iată, cum să ai grijă de regimul alimentar, în timpul sarcinii! 

S-a demonstrat că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puțin un aliment și că aceste afi­nități culinare pot suferi modificări în funcție de etapa de dezvoltare a sarcinii.

Astfel, în cel de-al doilea și cel de-al treilea trimestru de sarcină, preferințele vor încli­na către gusturile mai acrișoare, iar pe măsură ce sarcina evoluează, viitoarele mămici vor prefera alimentele sărate și, în ultimul trimestru, vor evita gusturile amare. Potrivit specialiștilor Gynera Fertility Center,  răsfățurile gas­tronomice din timpul sarcinii pot pune în pericol sănătatea ta sau a bebelușului. Cum?

Brânzeturi moi și lapte nepasteurizat

Laptele insuficient pasteurizat, carnea gătită necorespunzător sau brânza pot determina apariția Listeriozei. Afecțiunea se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuți, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt, în special, cele cu mucegai, Camembert și Brie.

Ficat

Ficatul este o sursă importantă de fier pentru organism, însă acesta conține și o cantitate bogată de vitamina A și trebuie consumat cu moderație. În doze mari, vitamina A poate duce la apariția unor malformații congenitale ale fătului, dar și la afecțiuni hepatice, în cazul tău.

Atenție la peștele  cu un conținut mare de mercur

Peștele este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conține pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebelușului, însă, mare atenție la nivelul de mercur! Cu cât peștele este mai mare, cu atât acesta va conține o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peștilor ce cresc riscul supradozării cu mercur se află rechinul, peștele spadă, tonul și macroul regal. În plus, aceștia au un risc mai mare de a produce toxiinfecții alimentare.

Mâncarea de tip fast food

Această mâncare nu este sănătoasă pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru tine, în timpul sarcinii. Preparatele din această categorie au un conținut ridicat de grăsimi, sodiu, sare și alți aditivi nocivi.

E adevărat că în perioada de graviditate ai nevoie de un surplus caloric de aproximativ 300 de calorii, însă există alternative mult mai sănătoase, bogate în fibre și vitamine, precum fructele și legumele. Astfel, e recomandat ca produsele tip fast food să fie înlocuite cu fructe și legume ce asigură atât aportul energetic, cât și nutrienții necesari: morcovi, nuci, avocado, spanac, mango și ardei.

Ceai verde

Este considerat un aliat al sănătății, dar numai dacă este consumat cu moderație. Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbția deficitară a acidului folic în timpul sarcinii și, deci, la instalarea afecțiunilor corelate cu lipsa acestei substanțe nutritive, printre care și anemia. 

Preparate pe bază de cofeină

Cofeina poate ajunge prin placenta din organismul mamei la făt și poate modifica ritmul bătăilor inimii și respirația acestuia. În general, specialiștii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină, iar în al doilea și al treilea, consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină. Această cantitate de cofeină reprezintă echivalentul a patru cești de cafea sau șase căni de ceai verde.

“Dacă suferi de con­sti­pație sau dureri de cap, cafeaua poate ajuta la ameliorare și este acceptată pe toată durata sarcinii, cu condiția să nu fie consumată în exces”, spune dr. Ionela Anghelescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, în cadrul Gynera Fertility Center.

Dieta în timpul sarcinii este la fel de importantă ca cea de după, întrucât atât organismul tău, cât și al fătului, este vulnerabil și necesită întărirea și vigoarea pe care doar o alimentație variată o poate asigura. 

În nouă luni, trebuie să te îngrași cel mult 10kg

“Atenție! O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce “pentru doi”. Îngrășarea excesivă crește semnificativ riscul apariției unor complicații – hipertensiune de sarcină, diabet gestațional, avort sau naștere prematură, întârziere în creșterea fă­tului. Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, nu ar trebui să iei în greu­tate mai mult de 10 kg, majoritatea acestora fiind acumulate în ultimele trei luni”, atenționează dr. Ionela Anghelescu.