Senatorul liberal Marius Bălu a venit cu propunerea ca membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) aflați sub urmărire penală să le fie suspendat dreptul de a participa la şedinţele CSAT. Drept urmare, senatorul liberal a depus la Camera Superioară a Parlamentului un proiect de lege în acest sens.  Senatorul Marius Bălu este co-preşedinte al PNL Mehedinţi. El  a mărturisit că ideea i-a fost dată de situaţia premierului Victor Ponta, urmărit penal penal în dosarul lui Dan Şova. Parlamentarul liberal de Mehedinţi consideră că, în condiţiile în care un membru al CSAT este urmărit penal, acesta nu ar trebui să participe la şedinţele în care se discută aspecte legate de siguranţa naţională. Cu atât mai mult cu cât premierul în exerciţiu este și vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

 

Bălu: „Un posibil infractor”, într-o instituție strategică a statului?

„Ultima şedinţă a CSAT mi‑a atras atenţia asupra unei situaţii de neimaginat, respectiv vicepreşedintele CSAT – premierul României, asupra căruia începuse urmărirea penală, a participat la şedinţa la care se vorbeşte despre siguranţa naţională. Sigur că există prezumţia de nevinovăţie, dar, dacă este vinovat? Cum putem accepta ca un infractor să participe la şedinţe unde se discută lucruri atât de importante? (…) La asemenea şedinţe, oamenii respectivi reprezintă instituţii. Nu vorbim despre oameni, vorbim despre instituţii, deci din partea instituţiei Guvernului putea să participe altcineva, şi nu premierul”, a declarat Marius Bălu.

 

Gabriela Firea: „O inițiativă politicianistă!”

 

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Gabriela Firea, critică inițiativa senatorului liberal. „Este o iniţiativă politicianistă. Într‑un stat de drept nu se fac legi împotriva unor persoane. Dar ce pretenţii să avem de la un fost PDL-ist de frunte, a cărui guvernare a tăiat pensii, salarii şi a crescut TVA!”, afirmă Firea, în­tr‑un comunicat.