Din fericire, am trecut de mult de timpurile când se spunea că o mamă pierde un dinte la fiecare sarcină. Vizitele la stomatolog, în timpul sarcinii, sunt esențiale pentru a evita infecțiile orale, cum ar fi gingivita de sarcină, care favorizează înmulțirea plăcii bacteriene și duce la distrugerea ligamentelor ce țin dinții în os.
Primul pas pe care este nevoie să-l faci atunci când rămâi însărcinată este să-l anunți pe medicul dentist de starea ta. Dacă este posibil, tratamentele în primul trimestru și în a doua jumătate al celui de-al treilea trimestru vor fi evitate, deoarece acestea sunt cele mai importante momente în dezvoltarea organelor copilului și este bine să nu expunem corpul la factori de risc și stres suplimentar. În al treilea trimestru devine oricum foarte dificil să stai mult întinsă pe spate, așa că majoritatea lucrărilor și intervențiilor ar trebui realizate în cel de-al doilea trimestru, perioada în care este permisă și anestezia. Radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii.
„Femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu igienizări de două ori în timpul sarcinii, pentru a evita gingivita de sarcină, prin tratament local și să rezolve cariile, întrucât există risc de erupții. În primele trei luni nu se va face anestezie, cariile profunde care dau dureri se vor putea trata prin utilizarea unui pansament calmant, devitalizant. Este indicat să-și perieze dinții de două ori pe zi, dimineața și seara înainte de culcare și să se folosească ață dentară. Recomandarea noastră este să nu treacă cu vederea sângerările și iritațiile gingivale și să se prezinte de urgență la medic. Femeile care știu că suferă de gingivită și parodontoză ar trebui să meargă la consult chiar de trei-patru ori în timpul sarcinii”, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.