Cupa Clinceni – prima ediție – la final

Duminică seara, pe 26 iulie, s-a tras cortina pe scena unei competiții unicat în această parte de Europă. Aflată la prima ediție, Cupa Clinceni, un turneu pentru micii fotbaliști născuți între 2004-2008, și-a desemnat câștigătorii.  O inițiativă minunată a unor inimoși oameni de fotbal, ale cărei roade se vor culege peste ani. Comuna Clinceni a devenit, astfel, un punct de referință pe harta competițiilor fotbalistice pentru copii.

Ca în orice competiție care se respectă, ultima zi este întotdeauna cea mai fierbinte. Atunci, sunt încununați cu laurii învingătorilor cei mai buni dintre participanți. Duminică, la Clinceni, această tradiție a fost respectată, întocmai. Micuții fotbaliști s-au înfruntat în ultima etapă a competiției, cea a finalelor, în care au fost desemnați câștigătorii pri­melor patru locuri din ierarhia competiției, la cele 5 categorii de vârstă. Confruntările au fost aprige, iar susținătorii din tribunele stadionului central din Clinceni au creat o atmosferă pe măsură, cu scandări și vuvuze­le din plin, întocmai ca la o competiție de nivel cel puțin mondial. Meciurile pentru locurile 3-4 și 1-2, finalele mici și finalele mari, așa cum sunt ele cunoscute printre iubitorii sportului rege, au adus față în față cele mai bune 20 de echipe dintre cele 90 participante.

Miriam, un „Messi” feminin, la numai 7 ani

Prima finală mare, la categoria de vârstă 2008, programată pe stadionul central al frumoasei baze sportive din Clinceni între echipele Juniorul București și Stars Brăila, a adus spectatorilor o surpriză inedită. Pentru că, printre jucătorii de la Juniorul se afla și o fetiță (fapt permis de regulament, la această vârstă), care, pe măsura desfășurării partidei s-a dovedit a fi cel mai bun jucător de pe teren. Este vorba de Miriam Ciolacu, în vârstă de 7 ani, care a făcut un meci extraordinar, smulgând ropote de aplauze din partea spectatorilor. Din păcate, echipa sa, deși a dominat meciul, a terminat partida la egalitate, 0-0 și a ratat victoria la loteria loviturilor de departajare. Astfel, Stars Brăila, antrenată de Alexandru Balaban, a ajuns la cel de-al optulea turneu câștigat anul acesta. Așadar, „piticii” celor două echipe au oferit un spectacol pe cinste, iar Miriam poate fi considerată o speranță certă pentru fotbalul feminin din România. De altfel, Miriam a primit pentru prestația sa de-a lungul turneului un premiu special, din partea organizatorilor.

Partide strânse, întorsături de scor neașteptate

Au urmat și celelalte partide, la fel de „încinse” ca și cea din deschidere. Ca o compensație la atmosfera destul de „călduroasă”, cerul s-a acoperit de nori, ceea ce a mai ostoit din canicula care amenința buna desfășurare a competiției. Așadar, la o temperatură acceptabilă, în cadrul categoriei 2007, Prosport Focșani a întâlnit-o, pe terenul mic, în finală, pe CAUTIS Steaua Sudului București. După 40 de minute de joc, meciul a rămas nedecis și au urmat, din nou, lovituri de departajare. Cei care și‑au adjudecat, până la urmă, victoria au fost cei de la CAUTIS Steaua Sudului, care au devenit, astfel, primii câștigători ai Cupei Clinceni la această categorie de vârstă.

Un meci cu întorsături spectaculoase de scor a fost cel dintre CS Sport Team București și AS Toni Doboș, echipă antrenată de fostul internațional. La sfârșitul primei reprize, Sport Team conducea cu 1-0. La pauză, Toni Doboș și-a muștruluit serios învățăceii, aceștia s-au mobilizat și, la scurt timp după reluarea jocului au reușit să egaleze, pentru ca, în final să marcheze și cel de-al doilea gol, care le‑a adus binemeritata Cupă Clinceni. Pe terenul mic, a avut loc apoi confruntarea dintre Petrolul Ploiești și CS FC Hunedoara, categoria 2006. Micuții „petroliști” au avut parte de o galerie pe măsura jocului lor foarte bun, în partea a doua meciului, când au egalat scorul, care putea oricând rivaliza cu năbădăioasa galerie a seniorilor din Liga I. Până la urmă, galben-albaștrii au câștigat meciul în urma loviturilor de departajare și și-au adjudecat trofeul.

Un invitat surpriză

„Cireașa de pe tort” a fost, însă, meciul dintre cei mai „în vârstă” minifotbaliști în care s‑au înfruntat ACS Juniorul Suceava și Sporting Club COMSTAR Vaslui, pentru că partida a fost arbitrată de doi foști mari arbitri, Ion Crăciunescu și Viorel Sandu. O surpriză pusă la cale de Alin Buzărin, directorul de imagine al turneului. Iar severitatea celor doi cavaleri ai fluierului a fost simțită din plin de cele două combatante. Astfel Ion Crăciunescu a sancționat pe unul dintre jucători cu cartonaș galben, iar Viorel Sandu a acordat un penalti, la un fault clar în careu al unui jucător de la Sporting Club Vaslui. Așadar, Juniorul Suceava a condus o bună parte din meci, dar vasluienii s-au mobilizat și au întors rezultatul, meciul terminându-se cu victoria clară a acestora, fluierul lui Ion Crăciunescu punând capăt acestui meci dar și acestei competiții, deosebit de disputate. La finalul meciului, i-am solicitat câteva cuvinte lui Ion Crăciunescu. „De câte ori văd copiii jucând fotbal, simt o bucurie enormă. Pentru că acest domeniu, la noi, reprezintă un capitol deficitar, și parcă trăiesc emoții interioare incredibile, pentru că îmi aduc aminte și de copilăria mea. Am venit aici special, la invitația lui Alin Buzărin, și l-am dus și pe colegul meu, Viorel Sandu. Acești oameni care fac asemenea eforturi pentru a organiza astfel de competiții merită toate aprecierile și aplauzele noastre. I-am văzut pe copiii lui Toni Doboș cum trag la poartă și se vede că stăpânesc biomecanica necesară pentru lovirea mingii. Totodată este important că această competiție creează emulație, iar în felul acesta sunt atrași tot mai mulți copii să practice sportul și fotbalul, în special”, ne-a declarat invitatul surpriză, marele arbitru internațional Ion Crăciunescu. 

Premii, premii, premii

Înainte de ceremonia de premiere a câștigătorilor, Ion Crăciunescu a fost literalmente asaltat de micii fotbaliști, care i-au cerut autografe. Drept urmare, timp de mai bine de un sfert de oră, acesta și-a pus semnătura atât pe tricourile jucătorilor, cât și pe ghetele acestora. O amintire de neuitat pentru piticii fotbaliști.

A urmat apoi înmânarea premiilor, care a fost făcută, pe rând, de Ion Crăciunescu, primarul comunei Clinceni, Adrian Budeanu, și directorul competiției, Bogdan Apostu. Pe lângă diplome cupe și medalii, jucătorii primelor trei echipe clasate, de la cele cinci categorii de vârstă, au primit și seturi de echipament sportiv, ghete, tricouri, mingi, genți etc., de la sponsorul turneului, firma de specialitate italiană GIVOVA. Și, așa cum vă spuneam, micuța Miriam Ciolacu a primit și o diplomă specială pentru cel mai bun jucător al turneului. Tot ea a fost aceea care a tras la sorți, dintre cele 5 câștigătoare ale Cupei Clinceni, cele 2  echipe care vor efectua un cantonament gratuit, de 7 zile, la baza sportivă de la Clinceni. Așadar, Miriam a extras din urnă echipa Stars Brăila (exact cea care învinsese formația din care ea însăși face parte, Juniorul București) și echipa Cautis Steaua Sudului București. Aceste două team-uri vor efectua cantonamentul de pregătire în perioada vacanței de iarnă. 


O reușită pe cale să devină tradiție

La sfârșitul ceremoniei, le-am cerut câteva impresii primarului din Clinceni, Adrian Budeanu, și directorului competiției, fostul fotbalist Bogdan Apostu.

Adrian Budeanu: „A fost un eveniment de o mare importanță, o reușită pentru localitatea Clinceni și pentru județul Ilfov. Ne pare rău că la această acțiune nu am avut lângă noi Consiliul Județean Ilfov, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Dezvoltării, care să-i sprijine pe cei o mie de copii și peste 2.000 de părinți. De asemenea, am un mare regret că în Clinceni, o localitate atât de apropiată de București, nimeni nu a reușit să construiască o sală de sport pentru copiii de aici, mai ales că aici funcționează și un liceu cu program sportiv. Ne propunem ca, anul viitor, să mutăm acest turneu în luna mai, în zilele de 21, 22 și 23. Competiția va căpăta, astfel, o amploare și mai mare. Vor veni echipe din Spania, Italia, Anglia etc. și sperăm că, la ediția viitoare se vor implica și instituțiile de care am pomenit mai înainte.”

Bogdan Apostu: „Cred că acum, la finalul acestui turneu, toți organizatorii putem avea sentimentul lucrului bine făcut. Eu sunt liniștit, din acest punct de vedere și vreau să vă spun că, în spatele nostru, cei care am fost mai vizibili, a fost o muncă enormă, depusă de foarte mulți oameni, cărora vreau să le mulțumesc, printre ei numărându-se, în mod special, Vali Budeanu, Ionuț Cătală și primarul Adrian Budeanu, fără de care acest turneu nu cred că s-ar mai fi desfășurat. Ne bucurăm că am putut face atât de mulți copii fericiți, acesta este cel mai important lucru pentru noi. Iar Cupa Clinceni, sunt sigur, va deveni o competiție importantă pentru toți copiii din România și chiar din lume.” 

În loc de încheiere

Peste complexul sportiv Clinceni s-a așternut, iată, liniștea. Vuietul și agitația celor trei zile de competiție s-au stins. Am asistat aici la bucuria învingătorilor și tristețea în­vinșilor. Ăsta este sportul! Dar, dincolo de lacrimile triumfului și cele ale înfrângerii, un lucru este cert: de fapt, într-o astfel de înfruntare sportivă nimeni nu este înfrânt. Toți sunt câștigători, pentru că și-au măsurat măiestria sportivă într-o competiție be­nefică pentru sănătatea fiecăruia. O competiție, așadar, cu 1.000 de învingători.