Lumina unui secol de viață și harul unui mare duhovnic

Un eveniment de excepție pentru lumina credinței noastre, pentru conștiința unei comunități remarcabile s-a petrecut joi, 23 iulie, la Gruiu. În buna dimineață a acelei zile, Centrul Cultural Ștefan Iordache din comună a căpătat veșminte festive. Iar sala lui principală de oaspeți a devenit neîncăpătoare. În următoarele ore, adunarea tuturor celor aproape 200 de invitați a dobândit aura unei întâlniri solemne, atât de importantă pentru inimile tuturor participanților. O atmosferă caldă și vibrantă a învăluit gândurile și vorbele tuturor, desăvârșind  emoția unei întâlniri ceremonioase speciale. Un secol de lumină a sufletului  l-a adus printre participanții la minunata lui sărbătorire pe purtătorul harului ceresc. Părintele Nicanor Lemne e doar la câteva luni distanță de împlinirea venerabilei vârste centenare.

Primarul Ion Samoilă a luat o decizie mult însemnată și a propus  comunității pe care o conduce acordarea onorantă a titlului de cetățean de onoare al localității, părintelui Nicanor Lemne. Nici că se putea afla o hotărâre mai înțeleaptă. Nici alta  mai bine doveditoare că tot ce a fost semănat cu iubire de oameni și aplecare asupra tumultului vieții lor de către părintele Nicanor se va întoarce în seninătatea unei recunoștințe adânci și prețioase.

O uniune aleasă

Reprezentanți de cea mai bună calitate ai afinităților estetice, literare, artistice s-au adunat să-l cinstească și să‑l omagieze pe cel care le-a fost un duhovnic adevărat al vieții lor. Un  cenaclu autentic al unor personalități de seamă – de la scriitori la actori, de la regizori de film și programe tv la figuri importante ale presei scrise, de la muzicieni, până la membri ai Academiei Române – toți s-au bucurat de sărbătoarea întâlnirii cu acest om de mare suflet și conștiință spirituală.

Iată cum a decurs, pe câteva puncte  informative, ceremonialul acelei zile remarcabile. Veți recunoaște nume importante pentru cultura, spiritualitatea și viața  artistică ce ne-au fost repere. 

Fapte și cuvinte, de recunoștință

Cuvântul de deschidere a fost rostit de preotul Daniel Avram, paroh în  Siliștea Snagovului. El a venit la acest lăcaș de cult în urmă cu 15 ani, imediat  după preotul Nicanor Lemne, care, la vârsta de 85 de ani, a ieșit la pensie. Aniversarea a debutat cu un ”Te Deum’’, oficiat de preotul Lucian Popescu, împreună cu alți slujitori ai bisericii: Gabriel Darie, Ioan Șuțu – de la Lipia și Daniel Avram. 

Decernarea titlului de cetățean de onoare

Prețuirea și onoarea conferirii distincției i-au aparținut, pe bună dreptate, primarului din Gruiu, Ion Samoilă. Iată câteva cuvinte din alocuțiunea sa:

“Ne-am gândit să-l sărbătorim pe cel mai iubit preot, dintre toţi cei care au stat mulţi ani în comuna noastră. Am foarte multe amintiri frumoase, din partea părintelui Nicanor. Aveam o vârstă fragedă, în urmă cu vreo 55 de ani, când m-am dus la Biserica din Gruiu de care aparţineau bunicii tatălui meu. Şi am vrut să mă împărtăşesc şi spovedesc. Dar apucasem să beau o cană cu lapte.

Părintele Gheorghe Lungu, să-i uşureze Dumnezeu ţărâna, care ne era foarte apropiat şi un părinte adevărat pentru comunitatea din Gruiu, a zis că dacă am băut o cană cu lapte, nu mă poate împărtăşi. Am plecat până la bunicii mamei, unde bunicul era foarte apropiat de părintele Nicanor, care a zis: “E copil. A greşit”. Apoi, m-a împărtăşit.

De atunci s-au petrecut peste 55 de ani, în care părintele Lemne Nicanor a rămas pentru mine un sfânt, e un apropiat al inimii mele și așa va rămâne  întotdeauna.

Vă mulţumesc pentru prezenţă. Îi voi da cuvântul părintelui, dar nu înainte de a-l face Cetăţean de Onoare. Rămâneţi  în amintirea noastră, părinte. Şi să vă ţină Dumnezeu sănătos!”, a încheiat primarul.

O inscripție memorabilă

Pe placheta care însoţeşte Diploma de Onoare scrie: “Părintelui Nicanor Lemne, la 100 de ani de viaţă şi  75 de ani de preoţie”. “Dă-ne o inimă înţeleaptă, ca să ne numărăm mai bine anii” – (Psalmul 90). Gruiu, 23 iulie, 2015.

Din cuvântul părintelui Nicanor

“Stimate dle primar, stimate dle viceprimar şi stimaţi consilieri ai Consiliului Comunal, din  Gruiu. Vă mulţumesc din toată inima pentru cuvintele frumoase pe care mi le‑aţi dăruit acum, când îmi oferiţi Diploma de Cetăţean de Onoare, al comunei Gruiu, judeţul Ilfov.

Desigur că v-aţi gândit la vârsta mea înaintată. Peste câteva luni o să împlinesc 100 de ani (aplauze). Ani mulţi. Cât un secol (asistenţa râde). Cât un veac de viaţă şi de istorie. Ani mulţi. Dar sunt daţi de la Dumnezeu. Pentru că fiecare trăieşte atât cât a hotărât Tatăl Ceresc. Zilele omului sunt în mâinile Domnului. El ne dă şi el ne ia.

Stimate dle primar, iubite dle primar, după cum aţi spus şi d-voastră, vă cunosc încă din copilărie. Mi-ați fost elev în şcoala primară, când de Crăciun şi de   Paşti veneați la Sfânta Împărtășanie. Sunteţi un primar bun! Un primar credincios,  destoinic, vrednic și bun gospodar. Ați ajutat mult şcolile și bisericile din comună. Deci – cetăţenii din comună. Chiar şi pe cei care aveau probleme mai grele i-aţi ajutat şi le-aţi uşurat suferinţa. De aceea, toţi cetăţenii vă iubesc. Să ne conduceţi mai departe cu aceeaşi demnitate, cu aceeaşi smerenie, înţelepciune şi dragoste. Ca noi să ne bucurăm de acest lucru şi să dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ce ne dă.

Să trăiţi dle primar şi vă urez un viitor minunat“!

Personalități, poezie și cânt

Binecunoscuta personalitate a folclorului nostru, Floarea Calotă, a coordonat cu mult drag şi aleasă măiestrie momentele artistice ale acestui frumos eveniment. A scris o poezie pe care i-a dedicat-o părintelui Nicanor.  

 Maria Tănase Marin a cântat admirabil pricesne, împreună cu grupul folcloric “Ciuleandra”.

Actriţa Ioana Calotă, o actriță de talent recunoscut, a recitat  cu mare căldură două poezii scrise de Radu Gyr și Vasile Voiculescu.

Julieta Strâmbeanu, la rândul ei o apreciată actriță de teatru și film, a interpretat poeziile: “Scara”, de Virgil Carianopol şi “Murim, ca mâine”, de Magda Isanos.

 Valeriu Dăescu e un nume care s-a impus prin programele realizate la Radio România Actualităţi. E creator de emisiuni şi programe radio. A organizat şi a condus o redacţie de emisiuni de viaţă religioasă. E una dintre vedetele radioului românesc, un spirit adânc şi locuiește în Gruiu. A rostit cuvinte calde, de mare vibrație spiritual creștină.

Actorul Jean Lemne, nepotul sfinției sale, părintele Nicanor, a recitat versurile scrise de Costache Ioanid, în poezia “Există Dumnezeu”.

Maria Petcu Catrina, solista Operei din Brașov, a interpretat piesa „Eu mă duc, codrul rămâne“.

Au urmat într-un șirag excepțional de gânduri și spiritualitate: actrița Maria Obredin, actorul Florin Nan, Emil Dingă – cercetător științific  la Academia Română și profesor universitar.

La fel, și-au exprimat trăirile lăuntrice poetul Nicolae Danciu, profesoara Anton Liana – de la școala nr. 3 Gruiu, apoi actrița Ana Calciu, regizorul de film Alexa Visarion, Corina Pavel – reprezentanta revistei „Formula AS“.  

A urmat un moment special, când întreaga asistență s-a ridicat de pe scaune și au cântat cu toții părintelui Nicanor Lemne – „Mulți Ani Trăiască‘‘.

La finalul discursurilor artistice, profesorul Mircea Lemne, fiul părintelui sărbătorit, le-a mulțumit tuturor pentru sentimentele de prețuire arătate, pentru participare, implicare  atașament.

Un tort uriaș, luminat de artificii și de inscripționarea celor 100 de ani, pe care îi va împlini în decembrie părintele Nicanor, a încheiat ceremonia de celebrare a sărbătoritului.  

La Mulţi Ani,părinte Nicanor!