Snagov

Parohia Vlădiceasca din Snagov a prăznuit, pe 26 iulie, pentru a treia oară consecutiv, hramul Sfântului Ioanichie Cel Nou de la Muscel. Cu bunăvoința Primăriei și a Consilului Local, lăcașul de cult și-a primit credincioșii la praznic, în haine noi, de sărbătoare. 

BisericaVlădiceasca din Snagov, a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși ca­­re au participat, pe 26 iulie, la slujba de hram, a Sfântului Ioanichie Cel Nou de la Muscel. Deși, soarele ardea cu putere, iar din înal­tul cerului senin venea o căldură toropitoare, minunatele cântări bisericești, au răsunat în lăcașul sfânt, până la miezul zilei. Slujba frumoasă, impresionantă, oficiată de soborul preoțesc, în frunte cu preotul paroh Constantin Lupu, și cuvintele de învățătură ale duhovnicilor au îndemnat credincioșii la unitate, respect, iubire, bucurie, pace și o viață spirituală, încununată cu dragoste de Dumnezeu. 

Rugi și cântări de slavă

La hramul din Duminica Înmulțirii pâinilor, creștinii adevărați ai satului și cei din împrejurimi, s-au întâlnit la mica biserică de lemn și s-au rugat neîncetat, cu gândurile bune și inimile blânde. Cu mic cu mare, ei au adus mulțumire, laudă și închinăciune Sfântului Ioanichie, unul dintre ocrotitorii lor și ai parohiei în care-și regăsesc liniștea sufletească, de fiecare dată când, din ochii lor, curg lacrimi de amărăciune. Sfântul Ioanichie Cel Nou de la Muscel este considerat omul rugăciunii, al milosteniei, dragostei și răbdării. De aceea, rugile celor ce-i aduc închinare nu rămân fără răspuns.

Îngerii s-au adunat, cerul a răsunat

La ceas de sărbătoare, numeroase voci îngerești au răsunat în biserica din inima Snagovului. Modești, dar neclintiți în dreapta credință, eno­riașii L-au slăvit cu mare cinste pe Bunul Dumnezeu.  Căci părintele lor spiritual, preotul paroh Constantin Lupu, le-a înnobilat sufletele prin frumoasele cuvinte duhovnicești pe care le adresează întotdeauna cu bunătatea care-i izvorăște din iubirea de Dumnezeu și de oameni. Pentru credincioșii de la Vlădiceasca, Dumnezeu este izvorul vieții, este Împăratul care domnește peste ei și peste familiile lor, peste pământul și lăcașul sfânt, deopotrivă și trebuie iubit și respectat mai presus de orice. Pentru dragostea și grija ce le-o poartă, negreșit, pentru faptul că, îi ia sub aripa Sa ocrotitoare, alungându-le temerile și ușurându-le durerile, L-au cinstit și L-au preamărit, alături de preotul paroh și de alți clerici, prin rugi și cântări de slavă.

Biserica, în haine noi

Creștinii care au participat la hramul de la Vlădiceasca, s-au bucurat de cel mai frumos rod al anotimpului călduros. Parohia ce poartă hramurile Sf. Ioanichie Cel Nou de la Muscel, Sf. Corneliu Sutașul și pe cel al Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, a beneficiat de izolație termică în interior. În curând, interiorul lăcașului de cult se va schimba complet, pentru că va fi îmbrăcat în lambriuri și va fi pictat în întregime.  

“Cu ajutorul Consiliului Local, al domnului primar Marian Oancea și al domnului viceprimar Mihai Anghel, am reușit să izolăm biserica, cu spumă poliuretanică. Aceasta izolează termic, fonic și protejează și de incendii. Bucuria cea mai mare a fost însă, că am primit aprobarea de la Arhiepiscopia Bucureștilor să aducem de la Patriarhie un veșmânt al Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov. De asemenea, din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, am primit aprobarea de a aduce în parohia noastră un veșmânt al Sfântului Cuvios Ioanichie Cel Nou de la Muscel. Din acest motiv, s-au realizat cele două icoane ale sfinților cuvioși, într-un baldachin. Veșmintele vor fi puse într-o raclă, spre închinarea credincioșilor și va fi așezată în acest baldachin. Așa cum este numit și în Tropar Sfântul Ioanichie, omul rugăciunii, al milosteniei, al dragostei și al răbdării și înger în trup, nădăjduim să fie mijlocitorul nostru și să ne ocrotească și pe noi cu darurile sale, ca și noi să devenim prietenii lui Dumnezeu. De câte ori intru în biserica aceasta, mi se pare că intru în Împărăția Domnului, încă de aici”, ne-a spus, cu glasul blând și smerit, cu inima, preotul Constantin Lupu, parohul Bisericii Vlădiceasca.

“Îmi doresc să punem în valoare spiritualitatea și frumusețea unică a Parohiei Vlădiceasca. Am moștenit credința în Dumnezeu de la familia mea și sper, ca sfânta tradiție creștină să fie păstrate și de generațiile viitoare. Mă bucur că parohia satului Vlădiceasca înflorește. În biserică intră tot mai mulți credincioși să se roage, să se reculeagă și sunt tot mai aproape de preotul paroh Constantin Lupu. Preotul paroh trebuie să știe că voi fi alături de el și pe viitor, în tot ceea ce va face pentru biserică și pentru creștinii locului. De data aceasta, am alocat de la Consiliul Local, fonduri pentru izolarea interiorului bisericii. Urmează să o placăm cu lambriuri și să fie pictată”, ne-a explicat bucuros, Marian Oancea, primarul comunei Snagov.    

“Parohia Vlădiceasca este locul meu de suflet în care revin de fiecare dată, cu mult drag. Preotul paroh Constantin Lupu este un preot cu har și mă bucur să văd că sunt tot mai mulți credincioși care vin aici și-i întind o mână de ajutor, fiecare după posibilități. Vreau să facem din acest lăcaș sfânt, cea mai reprezentativă biserică din România așa că, voi ajuta în continuare parohia și preotul de aici. Îmi voi implica și prietenii în acțiunile filantropice. De pildă, vom introduce un sistem de ventilație și climatizare, care să asigure încălzire iarna și răcire vara. Pe 13 septembrie va fi hramul Sfântului Corneliu Sutașul. Toate cheltuielile praznicului le voi acoperi eu”, ne-a spus Corneliu Ene, ctitorul Bisericii Vlădiceasca.