Investiţii în folosul comunităţii

În ultimii 7 ani, se poate spune că Primăria Periş este un model de chibzuinţă. Afirmaţia ar putea fi considerată, de unii, hazardată. Realitatea, însă, o confirmă. Pentru că, din 2008, începând cu primul mandat al primarului Anghel Albu, în ciuda unei situaţii financiare complicate a vistieriei localităţii, în Periş au fost realizate o serie de investiţii menite să contribuie la bunăstarea comunităţii.

În 2008, când a preluat funcţia de primar, Anghel Albu a găsit bugetul local grevat de datorii. Mai exact, un împrumut contractat de fosta administraţie pentru asfaltarea drumurilor  Buriaş – Periş, şi Cocioc – Periş. Bugetul nici acum nu „stă pe roze”. Veniturile comunităţii locale au scăzut semnificativ, în ultima perioadă. Cea mai grea lovitură pe care a primit-o Perișul, din punct de vedere financiar, a fost colapsul vestitului, odinioară, combinat de creştere a porcilor din Periş, „ROMSUINTEST”, pe numele său de „deces”. Aici lucrau, într-un timp, peste o mie de angajaţi, majoritatea din localitate. Odată sucombată „găina cu ouă de aur”, veniturile vistieriei comunităţii locale au scăzut semnificativ. În aceste condiţii, poate mulţi edili ar fi fost descumpăniţi. 

Chibzuinţa, mama prosperităţii

Nu şi Anghel Albu. El a făcut o analiză a nevoilor stringente ale perişenilor şi le-a ordonat, gospodăreşte, în funcţie de urgenţe. A repartizat împreună cu Consiliul local banii, niciodată îndeajuns, ai  bugetului, pe proiecte, a căutat şi alte mijloace de finanţare şi s-a apucat de treabă. Astfel, în Periş, au apărut reţelele de apă pe tot teritoriul comunei, de la Buriaş la Cocioc sau de la Bălteni la Brătuleşti. Uliţele şi străzile aşezării au început să fie asfaltate, şcolile şi grădiniţele, casele de cultură – reabilitate, au fost amenajate trotuare. O realizare importantă a fost şi înfiinţarea liceului din Periş, o mână întinsă elevilor care nu-şi permiteau „luxul” de a studia în alte localităţi ilfovene. Acestei iniţiative i se adaugă şi o grădiniţă nouă şi modernă, aflată în „ bătătura” primăriei. Schimbările s-au petrecut în timp şi, poate, de aceea ele nu au părut, în ochii unora, foarte spectaculoase. Dar, nimeni nu poate nega faptul că s-a produs o îmbunătăţire a traiului perişenilor. Toate acestea, în ciuda faptului că, an de an, primăria plăteşte ratele împrumuturilor contractate de vechea administraţie. Acestea se ridică la 25 de milioane de lei, care trebuie plătite până în 2021… 

Cu răbdarea, trecem marea…

… grăieşte o vorbă din popor, care se potriveşte de minune primarului din Periş. Aşadar, în afară de chibzuinţă, primarul Albu a mai avut un atu: răbdarea. Pe care a împărtăşit-o cu perişenii săi. Spunea cineva că, la sat, timpul trece altfel. Mai molcom şi mai aşezat. Iar în urma acestei treceri rămâne, însă, ceva esenţial: veşnicia. La clădirea acestei veşnicii, fiecare a adăugat câte o cărămidă. Sau mai multe. Mai mari sau mai mici. Este ceea ce face Anghel Albu, de 7 ani de zile. Şi mai are, încă, mult de clădit… Cu răbdare, cum spuneam, şi cu chibzuinţă.

Despre acest viitor apropiat, care aproape se împleteşte cu prezentul, ne-a vorbit, într-o dimineaţă toridă de vară, primul gospodar al Perişului. El a început prin a ne spune că şi-ar fi dorit să întreprindă mai multe pentru ca aşezarea să se poată asemui cu suratele ei europene, dar noianul de datorii i-a pus stavilă multor iniţiative. Dar, zice el, se bucură că semenii lui sunt oameni răbdători, înţelegători şi deloc repeziţi în a face totul peste noapte. 

Promisiunile sunt sfinte, pentru primarul din Periş

Apoi, a deschis discuţia despre introducerea reţelei de canalizare în comună „Este un proiect pe care mi l-am propus încă din anul 2008. Un proiect conceput pe Măsura 322, dar care a fost respins. Anul acesta, prin Agenţia Naţională a Fondului de Mediu, am reuşit, în sfârşit, să-l implementez, astfel că acum, în 2015, lucrările sunt în curs de desfăşurare. Finanţarea este realizată în proporţie de 75% din Fondul de Mediu, iar 25% de Consiliul Local, în Asociere cu Consiliul Judeţean Ilfov. Avem asigurate toate tragerile pentru anul acesta, inclusiv banii de la CJ Ilfov şi cofinanţarea de la Consiliul local. Este vorba de o valoare totală de 9 milioane de lei (aprox. 4,5 mil. euro – n.r.), din care 6,7 milioane, finanţare nerambursabilă, vin de la Fondul de Mediu, restul sumei fiind asigurată din resurse de la CJI şi Consiliul local. Proiectul cuprinde construirea unei staţii de epurare a apelor uzate, strada Principală, din Periş şi alte trei străzi laterale, Irisului, la capătul căreia se află amplasată şi staţia de epurare, Grigore Alexandrescu şi strada Sondei . Această primă investiţie este de o importanţă majoră, deoarece, ne va permite să conectăm la sistem şi reţelele din Cocioc, Brătuleşti şi alte străzi laterale din Periş. Odată terminată, fiind membri ADIA, reţeaua va fi dată spre administrare SC APĂ CANAL SA, iar prin ADIA, în cadrul Masterplanului de Apă şi Canal se vor realiza reţelele de canalizare şi pentru celelalte sate. Lucrările pentru acestea vor începe anul viitor. Vă mărturisesc că acum sunt foarte mulţumit că am putut să mă ţin de cuvânt. Mai mult de 7 kilometri de reţea se vor realiza, în acest an. Lucrările au început în primăvară, iar spre sfârşitul anului, dacă vremea o va permite, vor fi duse la bun sfârşit. Cu staţie de epurare, cu tot”, ne-a povestit Anghel Albu.

Mai aproape de standardele europene

Toţi primarii ilfoveni cunosc cele trei priorităţi ale localităţilor pe care le administrează: Apă, Canal, Asfalt. Anghel Albu nu face excepţie. De aceea, în ciuda luptei cu „greaua moştenire” a datoriilor, el caută resurse şi pentru continuarea asfaltărilor în Periş, comuna ilfoveană cu una dintre cele mai lungi reţele stradale. „Deja am turnat 8 kilometri de asfalt, pe străzile laterale. Vorbim despre primul strat. Va urma şi stratul de uzură. Eu doresc ca, anul viitor, din primăvară până în vară, să terminăm de asfaltat toate străzile laterale cele mai importante, din toate localităţile – Buriaş, Bălteni, Cocioc, Brătuleşti şi Periş. Deja avem peste 30 de kilometri de asfalt turnat, pe teritoriul localităţii. Astfel, cele două necesităţi principale ale comunei, asfaltul şi canalizarea, vor fi, în curând, rezolvate. Aşadar, promisiunile făcute concetăţenilor mei, din 2012, au început să dea roade şi vor fi duse la îndeplinire, în acest mandat. Iar, în doi-trei ani, toată comuna să fie asfaltată şi canalizată, la nivelul civilizaţiei europene”, ne-a precizat Anghel Albu.

Investiţii pentru inimă, minte şi suflet

Primarul ne-a mai povestit şi despre iniţiativa sa de a reabilita căminele culturale din Periş şi Buriaş. „Am făcut-o tot cu „fonduri nerambursabile”, de la Consiliul Judeţean”, ne-a spus el, uşor şugubăţ. „Am primit vreo 500 de mii de lei şi am refăcut aceste lăcaşuri de cultură, care fuseseră lăsate în paragină. La ora actuală avem bibliotecă, Clubul pensionarilor, săli de festivităţi, în cele două case de cultură, „Toma Caragiu”, din Periş şi Buriaş. Urmează să le şi dotăm cu mobilierul necesar. De asemenea, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, am demarat reabilitarea termică a şcolilor mari. Am terminat de anvelopat liceul, şi se lucrează acum la acoperiş. În această vară, va fi reabilitată termic şi şcoala din Buriaş. În felul acesta se va realiza o economie semnificativă de energie, care se va resimţi în bugetul local, prin scăderea facturii la gaze”, ne‑a spus primarul.

Viaţa spirituală a perişenilor este, de asemenea, pe agenda de lucru a lui Anghel Albu. Pentru că biserica din Periş-sat este într-o avansată stare de degradare, primarul a hotărât să se ridice una nouă, din temelii. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că reabilitarea celei vechi ar fi implicat cheltuieli mai mari, decât construirea unei biserici noi. Lucrările au început deja, zidurile s-au ridicat până aproape de turlă, dar, spune primarul, acestea au fost sistate din cauza neseriozităţii constructorului. De aceea, în toamnă, lucrările vor fi reluate de un alt antreprenor. „Sperăm să iuţim, un pic lucrările şi, toamna asta, să montăm cupola, ca la primăvară să învelim şi turla şi, încet-încet, să o facem funcţională, ca pe cea din Brătuleşti, care mai are nevoie doar de pictură”, ne-a informat primarul.

 

O concluzie

Iată, aşadar, cum merg lucrurile la Periş. Cum vă spuneam la început, toate aceste realizări le pot părea unora, banale. Mie nu. Pentru că, efectele lor benefice se văd cu ochiul liber şi pentru că au fost realizate cu multe eforturi, chibzuinţă şi multă răbdare. Iar ele vor dăinui în timp. Nu o veşnicie, dar destulă vreme ca, peste ani şi ani, strănepoţii tinerilor de acum să spună: „Uite, drumurile acestea au fost asfaltate pe vremea primarului Albu! Ştiu, pentru că aşa mi-a spus bunicul, care l-a cunoscut!”