Liviu Dragnea a fost validat președinte al social-democraților, la Congresul extraordinar al PSD, de duminică. Dragnea a fost declarat președinte al PSD cu unanimitate de voturi.

Potrivit rezoluției citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi „pentru“ dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

„Ultimii trei ani de guvernare au arătat că suntem singurii în stare să creștem economia. Victor Ponta a arătat că este cel mai bun prim-ministru de la Revoluție încoace, că suntem singurii care vrem să folosim această creștere ca să dezvoltăm țara și ca să combatem sărăcia și decalajele din societate. Acesta este drumul pe care vreau să mergem înainte. Noua conducere PSD va susține, cu aceeași forță cu care a făcut-o și până acum, rămânerea noastră la guvernare“, a arătat Liviu Dragnea, potrivit Agerpres, în discursul ținut în fața delegaților prezenți la Congresul extraordinar al PSD.

Acesta a adăugat că PSD trebuie însă să privească și „dincolo de mandatul acestui gu­vern“ și să contureze un plan de dezvoltare a României în următorii 25 de ani.

 

Nevoia unui plan

„Trebuie să privim și dincolo de mandatul acestui guvern. După 25 de ani, România nu are un plan de dezvoltare, un plan pentru următorii 25 de ani. (…) Ne trebuie un plan care să depășească alegerile și doleanțele partidelor, un plan care să aducă bunăstare pentru toți, indiferent dacă suntem tineri sau bătrâni, de la țară sau de la oraș, bogați sau săraci. Niciun partid din România, indiferent dacă este de stânga sau de dreapta, nu poate să ignore discrepanțele sociale dramatice provocate de o dezvoltare inegală a țării“, a susținut Liviu Dragnea.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că, în opinia sa, Opoziția nu reușește să înțeleagă că social-democrații își doresc ca fiecare român să aibă o șansă la o viață prosperă.

„Este foarte bine că sunt români care au, dar sunt prea mulți cei care nu au, iar datoria noastră este să îi încurajăm pe cei care au, dar să găsim soluții și pentru cei care nu au. (…) Ceea ce dreapta nu reușește să înțeleagă este că noi nu vrem să dăm de pomană, dar vrem să dăm o șansă fiecărui om“, a menționat acesta.

 

Cu mandatul „pe masă“

Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că Liviu Dragnea are mandatul său de premier „pe masă“ și că este convins că liderul social-democraților va folosi acest mandat spre „binele tuturor“.

„Liviu știe foarte bine, din prima zi, că are mandatul meu de prim-ministru pe masă. Sunt convins că îl va folosi spre binele nostru, al tuturor. Și, deocamdată, mergem, guvernăm bine și putem să facem și în 2016 o mulțime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac și sper să am sprijinul dvs. (…) Glumeam că doar PSD poate să treacă moțiune de cenzură, nimeni altcineva, așa că să-mi spuneți când e momentul. Să-mi spuneți să ne pregătim, dacă e cazul. Că noi știm să trecem moțiuni de cenzură, însă sunt absolut convins că în această formulă guvernarea va merge foarte bine“, a afirmat Ponta de la tribuna Congresului PSD.

Premierul le-a spus delegaților la Congres că nu mai candidează la nicio funcție pentru că „cea mai mare onoare și mândrie“ din viața sa a fost să fie președinte al PSD.

 

Zgonea a fost ales președinte executiv al PSD

 

Valeriu Zgonea a fost ales în funcția de președinte executiv al PSD, după ce a obținut 2.582 de voturi din totalul de 3.877 exprimate, iar contracandidatul său, Constantin Niță, a obținut 1.123 de voturi. Cele zece posturi de vicepreședinte alocate bărbaților vor fi ocupate de Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ionuț Vulpescu, Nicolae Bănicioiu, Mihai Tudose, Ștefan Viorel, Gheorghe Șimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirică. Iar cele patru posturi de vicepreședinte rezervate femeilor au fost câștigate de Gabriela Firea, Olguța Vasilescu, Ecaterina Andronescu și Doina Pană.