Programul „Sănătate pentru Sate” ia amploare

Programul “Sănătate pentru Sate” demarat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătății, crește accesul cât mai multor săteni din Ilfov la investigații medicale și, implicit, la tratamente de specialitate pentru îmbunătățirea calității vieții. Sâmbătă, pe 17 octombrie, și-au controlat sănătatea gratuit, localnicii din comuna Glina. 

Căminul Cultural din Glina s-a transformat, la finele săptămânii trecute, într-o veritabilă policlinică. Specialiști în diverse domenii medicale au oferit consultații gratuite, au stabilit diagnostice în urma unor examinări de profil și au îndrumat localnicii din cele trei sate ale comunei Glina, către centrele de specialitate în vederea administrării unui tratament corespunzător. Aproximativ 200 de săteni din Glina au beneficiat sâmbătă, de diverse investigații de specialitate. Controalele au fost oferite de 14 medici și 14 asistenți medicali, specializați în: medicină de familie, nutriție și diabet, ecografie, ortopedie, kinetoterapie, psihiatrie, endocrinologie, stomatologie, neurologie pediatrică. Alți 14 voluntari care au reprezentat personal auxiliar, au contribuit la buna desfășurare a campaniei umanitare derulată ca urmare a Protocolului de Cooperare între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.  

“Astăzi, am rămas impresionată de numărul mare de copii și de bătrâni care au venit să ne ceară ajutorul. Este surprinzător cum în satele apropierea Bucureștiului sunt foarte mulți oameni necăjiți, sunt foarte mulți oameni care au nevoie de ajutor și de îndrumare. Este o acțiune foarte interesantă pentru noi ca oameni, pentru noi ca medici, din punct de vedere al dezvoltării personale și profesionale. Cei mai mulți dintre noi lucrăm în București, în cabinete și spitale cu dotare ultramodernă, dar cred că este important ca, la un moment dat, să-i ajutăm și pe acești omeni, care au un acces destul de dificil la medicii specialiști. Medic de familie există, în general, peste tot, dar celelalte specialități medicale se regăsesc mai greu în sate. În concluzie, scopul nostru este de a diagnostica, de a ajuta, de a educa oamenii din punct de vedere medical și de a-i îndruma către colegii noștri, către serviciile medicale de specialitate. Astăzi, la Glina, am descoperit mulți suferinzi de diabet, pancreatită și foarte mulți hipertensivi. Noi, medicii, le-am stabilit un diagnostic și, după caz, le-am eliberat o scrisoare medicală în baza căreia vor fi îndrumați, de către medicul de familie, către unitățile medicale de specialitate. Cei neasigurați care au nevoie de investigații și îngrijiri suplimentare, sunt trimiși către spitalele de urgență”, ne-a spus dr. Georgeta Mihu, specialist stomatologie generală și coordonatorul programului desfășurat de cadrele medicale.    

Sătenii au fost extrem de încântați de programul în care au fost incluși. Mulți dintre ei și-au exprimat neputința de a ajunge la spital pentru efectuarea investigațiilor medicale de care au nevoie. “Am 65 de ani și sunt bolnavă de inimă. Iau tratament dar tot mă sufoc, obosesc, respir greu și uneori am dureri în piept, simt că o gheară mă strânge de inimă. Este foarte bine că au venit medicii la noi, pentru că nu avem nici bani, nici mijloace de transport care să ne ducă direct la spital. Nu merg la medic cu anii, iar analize n-am mai făcut de cinci ani”, ne-a spus Floarea Poenaru, una dintre localnicele care și-a controlat sănătatea gratuit prin intermediul programului „Sănătate pentru Sate”, desfășurat sâmbătă, la Glina.

Primarul Vasile Marin cunoaște situația dramatică a sătenilor și ia măsuri. Sănătatea localnicilor din Glina reprezintă o prioritate pentru el și instituția pe care o conduce. “Campania este foarte importantă pentru locuitorii comunei Glina, mai ales că, avem foarte mulți copii și vârstnici. Este o acțiune unicat, care am dori să se repete măcar o dată la fiecare trei luni. De altfel, am și un proiect menit să îmbunătățească starea de sănătate a oamenilor din comună. Am patru cabinete libere la Dispensarul Comunal și încă trei la Căminul Cultural pe care vreau să le închiriez unor medici specialiști. Vreau să aducem aici un medic cardiolog, un ginecolog, un medic generalist, un ecografist, un pediatru etc. Pentru că localnicii au atâta nevoie de medici, timp de șase luni aș pune spațiile la dispoziția specialiștilor fără ca aceștia să achite chirie. O jumătate de an le-aș lăsa cabinetele gratuit, numai să-și desfășoare activitatea în comunitatea noastră. Pentru ca programul de astăzi să se desfășoare cum trebuie, Primăria Glina, s-a implicat foarte mult alături de cei doi preoți, Ionuț Alexandru Turcu de la Parohia Adormirea Maicii Domnului și Mihai Miron de la Parohia Sfânta Treime, din Bobești. Am pus la dispoziție Căminul Cultural întreaga zi, am asigurat mese, scaune, pază și tot ceea ce a fost necesar pentru ca investigațiile medicale să se desfășoare în condiții de igienă, căldură ș.a.m.d”, ne-a explicat Marin Vasile, primarul comunei Glina.