Probleme la APIA cu sistemul informatic

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură  (APIA) se confruntă cu o dificultate de ordin tehnic care ar putea duce la imposibilitatea de a se realiza acordare unui avans din plățile directe către fermieri, potrivit unor surse din interiorul instituției. Suma estimată pentru plata acestor avansuri este de 850 de milioane de euro

Cauza principală a acestei situații o constituie faptul că încă nu a fost finalizat controlul administrativ pe teren, acesta aflându-se în mare întârziere. Se estimează că această întârziere a ajuns la aproximativ o săptămână și jumătate! Iar Comisia Europeană interzice acordarea acestui avans fără acest control. Nu este, însă, cazul Centrului Județean APIA Ilfov, care a finalizat aceste controale, iar angajații săi dau o mână de ajutor colegilor lor din țară.

 

Un soft mult prea „riguros”

Vina se pare că o poartă softul cel nou, instalat de SIVECO. Dar nu pentru că acesta nu ar fi corespunzător. Realizat de ORACLE, una din companiile de prestigiu în domeniu, softul este atât de bine structurat și de pus la punct încât nu permite introducerea unor date peste termenul programat în interiorul lui. De exemplu, dacă informațiile privind declararea suprafețelor de pământ exploatate au fost programate să fie introduse în sistem până la data de 15 octombrie, după această dată programul le refuză. 

 

Fiecare schemă de ajutor cu modulul său

În acest Sistem Integrat de Administrare și Control  trebuie transferate toate informațiile pe care fermierii le-au completat în cererile unice, în IPA online. Probleme apar, însă, din cauza modulelor din care este compus. Introducerea cererii unice a contribuit, la rândul său, la apariția acestor probleme. Aceste module sunt corelate între ele în așa fel încât, dacă, de exemplu, un fermier a declarat că are pășune și el nu are animale cu care să asigure încărcătura, sistemul să-l detecteze imediat că nu e în regulă. Totodată, angajații APIA au fost instruiți să lucreze, fiecare, pe câte un modul separat. Când lucrezi pe un modul, spun aceștia, sistemul nu dă eroare. Abia când modulele sunt cuplate, apar și erorile. Iar rezolvarea acestor erori de sistem poate dura și până la 10 zile.

 

Un an fără avansuri?

Angajații APIA au ajuns, astfel, să lucreze și noaptea, în speranța că vor termina la timp toate procedurile, având în vedere că regulamentele europene permit acordarea unui avans din subvenția pe suprafață până cel târziu pe 30 noiembrie. Ritmul cu care se introduc datele este de un dosar de fermier mare pe zi sau 20-30 de fermieri mici.

 

După introducerea datelor de bază, ar urma verificarea lor sau completarea cu ceea ce funcționarii APIA numesc M și S. Adică, M înseamnă modificări survenite în cererea unică de plată după termenul de depunere și S, modificare cu sancțiune. Toate informațiile aflate deja în sunt verificate apoi de un alt angajat. Astfel că, cel mai probabil, anul acesta, nu se va reuși acordarea unui avans din subvenții, susțin surse neoficiale din Ministerul Agriculturii.