Iţi protejează familia şi te vindecă de boli.

Sărbătorile de iarnă încep în fiecare an cu mult așteptatul Moș Nicolae sau Sânnicoară, moșul cel bun care, în seara zilei de 5 decembrie, pune în ghetuțele copiilor cuminți dulciuri și jucării. Sfântul Nicolae, a devenit cunoscut pentru dreapta lui credință în Dumnezeu și pentru dragostea pe care a purtat-o semeniilor lui, în special copiilor, văduvelor și oamenilor oropsiți de sărăcie. Pe lângă numeroasele minuni care amintesc de Sânnicoară, există și o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiții păstrate cu sfințenie încă din cele mai vechi timpuri. Ce să faci și ce să nu faci ca să te bucuri de ocrotirea marelui ierarh? 

Roagă-l să te protejeze în călătoria pe apă

Sfântul Nicolae este recunoscut ca fiind și pro­tectorul navigatorilor. Se crede că el ar fi liniștit apele Potopului, salvând astfel, arca lui Noe. De aceea, ori de câte ori traversezi o apă mare, înainte să pleci în călătorie, ia cu tine o icoană a Sfântului Nicolae, iar când ajungi pe vas, du-te spre marginea ambarcațiunii și roagă-l să vegheze asupra ta necontenit și să te protejeze tot drumul pe care-l vei parcurge până la destinație. Este cel mai mare peste toate întinderile de ape de pe pământ și are puterea de a te ajuta să ajungi la mal, fără ca vasul să fie doborât de furtuni.

Pune în apă ramuri de pomi fructiferi și vei avea belșug

Tradiția spune că, în dimineața zilei în care este sărbătorit Sfântul Nicolae, e bine să pui, într-un vas cu apă, rămurele de pomi fructiferi. Dacă vor înflori până în noaptea Anului Nou, este semn că te vei bucura de mai mult belșug în anul următor.

Împarte cu nevoiașii darurile primite

Dar din dar se face Rai. Bătrânul Moș Nicolae este recunoscut drept cel mai darnic dintre sfinții lui Dumnezeu. Așa că, dacă ai parte de anumite daruri în ziua cinstirii lui, privește cu milostenie către cei sărmani și oferă-le o mică parte din puținul tău. Împarte darurile sau cumpără ceva folositor și oferă-le nevoiașilor. De unde dai, vei primi mai mult.

Nu ninge? Pregătește-te pentru o iarnă grea 

Tot în ziua Sfântului Nicolae, vei putea afla și cum va fi vremea în perioada iernii. După tradiție, dacă ninge pe 6 decembrie, va fi o iarnă blândă și scurtă. În caz contrar, va fi o iarnă grea, geroasă și rece. 

Te căsătorești? Ține în casă icoana Sfântului Nicolae

 

Marele ierarh Nicolae este și ocrotitorul familiei și al celor care se căsătoresc. Așadar, dacă faci marele pas, nu trebuie să-ți lipsească din casă icoana acestui sfânt. Roagă-te să-ți protejeze familia și nu uita să-i aduci laudă și închinăciune.