Incă o poartă spre Cer s-a deschis în comuna Clinceni. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Parohia Olteni a devenit darul lui Dumnezeu pentru creștinii locului. Un sobor condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din care au făcut parte preoți și diaconi delegați ai Patriarhiei Române, preotul Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud și numeroși preoți ai parohiilor din împrejurimi, au sfințit minunatul lăcaș de cult. Într-o atmosferă duhovnicească, la slujba frumoasă, grandioasă, clericii și credincioșii deopotrivă, au înălțat, împreună, rugi către Bunul Dumnezeu și către căpeteniile puterilor Cerești, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii bisericii și ai localnicilor.
“Toți avem un înger păzitor. Un înger bun care veghează asupra noastră, ne îndrumă pe calea mântuirii, ne îndeamnă la fapte bune și ne ajută să le săvârșim. Acest înger bun ne îndeamnă să venim la biserică, să participăm la Sfânta Liturghie pentru a cunoaște Împărăția Domnului. Căci biserica nu poate fi înlocuită cu nimic. Aici vin oamenii ca să se vindece, să primească iertare, pace și binecuvântare. Biserica îi iubește pe toți și îi iartă pe toți. Nu știu pe cineva să-și fi cerut iertare cu suflet curat și să nu fi primit-o. Este și o școală. În fiecare duminică și la toate sărbătorile învățăm câte ceva din cuvântul de învățătură. Cuvintele Mântuitorului sunt singura alinare a durerilor noastre. Cuvintele și răsplata Domnului sunt veșnice. Aveți aici, în sat, o biserică nouă. Cine intră în biserică în această lume dorește să intre dincolo, în Împărăția Cerurilor. Dragi măritori creștini, biserica este o poartă prin care urcăm în Cer. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei ce au ajutat acest lăcaș. Biserica dvs. s-a transformat, astăzi, într‑o frumoasă catedrală. Chiar și în mijlocul satului, când ne rugăm, biserica se transformă într-o catedrală”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la finalul slujbei, în cuvântul său de învățătură, explicându-le credincioșilor minunata pildă a iubirii și a bucuriei de a dărui iubire necondiționat.
“În mod deosebit, dorim să adresăm cuvânt de mulțumire și prețuire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a dat binecuvântarea ridicării și târnosirii bisericii, precum și domnului primar Adrian Budeanu, cu a cărui purtare de grijă a fost înființat acest lăcaș de cult! Mulțumim Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru această frumoasă slujbă și pentru gândurile alese pe care ni le-a împărtășit cu atâta dragoste, delegației patriarhale, preotului paroh și tuturor celor ce s-au ostenit să ajute la ridicarea acestui lăcaș! Credincioșii satului Olteni, sat atestat istoric încă de pe vremea lui Tudor Vladimirescu, aveau mare nevoie de o parohie a lor pentru că mergeau la parohiile vecine ca să-și regăsească liniștea prin rugăciune și închinăciune. Acum au o oază de liniște și alinare duhovnicească în inima satului lor. Această Sfântă și Dumnezeiască Biserică, întru care se cinstește și se prăznuiește hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, s-a zidit din temelie între anii 2000 -2006, din donațiile bunilor noștri credincioși ai satului Olteni și cu aportul Consiliului Local Clinceni, reprezentat de primarul Adrian Budeanu și vrednicul de pomenire viceprimar Gustil Marin. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în această biserică la data de 13 august 2006. Astăzi, ne-am bucurat împreună de o zi frumoasă, minunată și nădăjduim ca Dumnezeu, cu dragostea Sa, să răspundă rugilor noastre și să reverse asupra tuturor darurile Sale cele mai de preț și nepieritoare”, a spus preotul Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, cu acest prilej.
Preotul paroh, numit iconom stavrofor
La rândul său, preotul Ionuț Topor, parohul Bisericii Olteni, a ținut să le mulțumească tuturor celor care i-au răspuns cu dragoste de fiecare dată când a avut nevoie de ajutor. Părintele paroh a adresat cuvinte de laudă și mulțumire preoților, primarului comunei Clinceni, oficialităților locale, pictorului și celor ce l‑au povățuit și l-au îndrumat, astfel încât lucrările de construcție a bisericii să se desfășoare cât mai bine, iar sătenii din Olteni să aibă propriul lăcaș de închinăciune. Pentru implicarea sa, acesta a fost numit iconom stavrofor.
Primarul Adrian Budeanu, vrednic este!
Părintele Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a venit la Biserica Olteni, încărcat cu daruri pe care le-a împărțit binefăcătorilor parohiei. După sfințirea parohiei și oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei le-a oferit ostenitorilor, din partea Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de prețuire, mai multe distincții. De pildă, primarului comunei Clinceni, Adrian Budeanu, i-a acordat Ordinul Sanctus Stephanus Magnus, cu medalie. De asemenea, Consiliului Parohial i-a oferit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, iar Comitetului Parohial i-a fost conferit Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului. La rândul său, Preasfințitul Părinte a primit din partea preotului slujitor a Parohiei Olteni o icoană a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, reprezentând hramul bisericii târnosite.
“Reprezentanți ai Bisericii, dragi enoriași, țin să mulțumesc pentru distincția acordată de Biserica Ortodoxă Română. Este o recunoaștere a întregii mele activități în slujba comunității, unde un loc important l-a reprezentat biserica. În urmă cu 15 ani, mai exact în luna august 2000, împreună cu dumneavoastră, dragi enoriași, turnam fundația acestei biserici, cu sprijin important a două persoane: Gustil Marin și Iancu Octavian, cărora le mulțumesc public. Au urmat o serie de investiții ale Consiliului Local Clinceni și ale enoriașilor din această comunitate, construcție biserică, trapeză, casă parohială, gard împrejmuire, pentru care vă mulțumesc și vă asigur că, atâta timp cât voi fi primar al acestei frumoase comunități, biserica va reprezenta pentru mine una din priorități, astfel încât pe termen scurt și mediu, parohiile din comunitatea noastră să ajungă la acest nivel. Astăzi, în zi de sărbătoare, tuturor celor ce poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, le doresc “La mulți ani, multă sănătate, fericire!”. Așa să ne ajute Dumnezeu! Mulțumesc!”, a fost mesajul transmis de primarul Adrian Budeanu localnicilor din Olteni, la primirea Ordinului Sanctus Stephanus Magnus, din partea Patriarhiei Române.
Unde se află biserica
Parohia se află pe str. Ciurari nr. 7A, din satul Olteni al comunei Clinceni. Denumirea sub care apare comunitatea Olteni pentru prima oară în documente datează din anul 1821, când pe locurile mănoase de pe malul stâng al râului Ciorogârla s-au oprit o parte din pandurii lui Tudor Vladimirescu și astfel, s-au format două mici așezări omenești, ale Oltenarilor și ale Ciurărenilor. Primii, ca fiind panduri ai lui Tudor, iar ciurărenii fiind cei care din curțile lor extrăgeau nisip și piatră pe care le dădeau prin ”ciur” (de unde și denumirea lor), pe care apoi le valorificau, cărându-le pentru edificarea marilor clădiri bucureștene din acea perioadă.
Pictată în stil bizantin
Potrivit atestărilor bisericești, curtea a fost împrejmuită cu gard de ciment și porți de fier, iar pe latura de nord a incintei a fost construită casa parohială, între anii 2008 – 2011. Sfântul locaș a fost pictat între anii 2006 – 2012 de pictorul bisericesc Elena Vasilescu, din București, împreună cu echipa sa: Viorel, Olga, Mihai și Sebastian. (…) În anul 2012 au început lucrările la Trapeza parohială ”Sfânta Filofteia” care au fost definitivate în anul 2014. Biserica, în formă de cruce, cu turla octogonală pe naos, având lungimea de 20 m, lățimea de 7,5 și 12 m la abside, este construită din cărămidă și bca, având temelie și structură din beton armat. Este acoperită cu tablă zincată. Ușile de la intrare sunt din lemn de stejar masiv, sculptate în stil brâncovenesc de profesorul Dumitru Garea, din Bacău. Pictura bisericii, în suprafață de 694 mp, este realizată în tehnică tempera, în stil bizntin, având poleituri cu aur și a fost executată între anii 2006 – 2012 de pictorul bisericesc Elena Vasilescu. Clopotnița, detașată de biserică, este construită din bile de lemn și are un clopot de 175 kg, care a fost executat de Mihăiescu Mihai Ioan Dan și dăruit bisericii de Ionuț-Augustin Voicu, pe 23 aprilie 2013. Biserica deține un policandru din alamă cu trei etaje a câte opt lumini fiecare, confecționat de profesorul Bogdan Hosbota și dăruit bisericii de Gheorghe Alexandru, în anul 2009.