Programul de sănătate iniţiat de Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Întâistătătorul BOR, a revenit în comuna Glina, sâmbătă 21 octombrie, la numai o lună după ce mai poposise o dată în sânul comunităţii ilfovene. Aşa cum spun cei care se ocupă de buna desfăşurare a acestui program, „caravana” Sănătăţii pentru Sate s-a întors în aşezarea condusă de primarul interimar Marin Vasile la solicitarea primului edil al localităţii şi a preoţilor de aici. A fost cea de-a 10 ediţie a acestei campanii, în judeţul Ilfov.

Marin Vasile, nea Mitu, cum îl cunosc localnicii, ne-a mărturisit că, după prima vizită a medicilor şi voluntarilor campaniei la Glina, a primit foarte multe solicitări şi din partea locuitorilor celorlalte aşezări ce compun comuna, Căţelu şi Manolache. Drept urmare, la sfârşitul săptămânii trecute, oganizatorii şi participanţii la acest program au răspuns, cu bucurie, la solicitarea primarului. Un cuvânt greu de spus l-au avut şi preoţii Ionuţ Alexandru Turcu, din parohia Adormirea Maicii Domnului şi părintele Mihai Miron, din parohia Sfânta Treime – Bobeşti. Iar argumentele acestora nu i-ar fi putut lăsa nepăsători pe cei care alcătuiesc minunata echipă a campaniei „Sănătate pentru Sate”.

Doctori şi asistenţi „fără de arginţi”

Părintele Turcu ne-a mărturisit că după prima acţiune a medicilor voluntari sătenii îl întrebau dacă aceştia vor mai reveni în comună, „pentru că vor şi au nevoie de medicii şi asistenţii medicali fără de arginţi”, şi că este foarte bucuros că voluntarii au dat curs rugăminţilor. „Aici populaţia este mult îmbătrânită, posibilităţile materiale sunt, în multe cazuri, mult sub limita unei existenţe decente, unii nu au bani nici de transport până la un spital sau la o clinică în oraş, ca să nu mai vorbim de posibilităţile materiale de a cumpăra medicamente sau alte tratamente. Au fost foarte încântaţi şi de posibilitatea că pot face o ecografie gratuită”, ne-a spus părintele Turcu. 

Peste 200 de locuitori, consultaţi la prima acţiune

La prima vizită la Glina, au fost prezenţi 14 medici şi 14 asistenţi medicali, cu diverse specializări, dar şi 14 voluntari care s-au ocupat de organizarea acestei acţiuni. Pe 21 noiembrie, la Căţelu, echipa de medici şi voluntari a fost mult mai numeroasă. De data aceasta, echipa medicală a fost reprezentată de 20 de medici, având specializări de la cea de medic de familie, la cardiologie, neurologie, psihiatrie, recuperare medicală, reumatologie, diabet şi boli de nutriţie, psihiatrie pediatrică, endocrinologie, pediatrie şi oftalmologie. Totodată, s-au efectuat investigaţii de ecografie abdominală şi EKG, măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei. Medicii au fost ajutaţi de 15 asistenţi.

Bolile cardiace şi de nutriţie domină patologia

Despre bolile cel mai des întâlnite în comuna Glina ne-a vorbit medi­cul primar de medicină de familie, Cezar Dumi­traşcu. În dublă calitate: de slujitor al Domnului şi de slujitor al lui Hipocrat. „Am constatat o incidenţă îngrijorător de mare a diabetului şi, implicit, a bolilor cardiovasculare. Cred că apropierea de Bucureşti i-a făcut pe cei de aici să fie sedentari. Ei fac prea puţin efort fizic şi au o patologie de orăşean. De aici predispoziţia pentru boli metabolice. Am găsit, astfel, diabetici mulţi, graşi, obezi, sedentari, dislipidemici, hi­­­per­­tensivi. Nu acelaşi lucru l-am constatat în localitaţile mai îndepărtate de Capitală, unde oamenii duc o viaţă mult mai activă, lucrând pământul, şi mănâncă mult mai sănătos. Aici, lângă Bucureşti, locuitorii au mentalitate, comportament şi dietă de orăşean care mănâncă la Fast Food”, ne-a spus medicul şi părintele Dumitraşcu. 

O iniţiativă minunată

Primarul interimar Ma­­rin Vasile, prezent la şcoala din Căţelu, unde s-a desfăşurat acţiunea, era foarte încântat de cea de-a doua vizită a campaniei, la Glina. „Ne dorim ca toţi locuitorii comunei noastre să beneficieze de aceste consultaţii. Este o iniţiativă binevenită, având în vedere că mulţi dintre concetăţenii noştri nu-şi pot permite asemenea consultaţii. Ne bucurăm că medicii voluntari au răspuns rugăminţilor noastre şi le mulţumim cu prisosinţă. De asemenea, doresc să mulţumesc Patriarhiei Române pentru solicitudinea arătată. Cu această ocazie, doresc să le adresez medicilor interesaţi, o invitaţie: noi avem un dispensar medical nou-nouţ. Dispunem acolo de patru cabinete, pe lângă cele trei de la Căminul Cultural. Am dori să le oferim unor specialişti în domeniu, pentru ca şi cetăţenii comunei noastre să beneficieze de consultaţii de specialitate, la ei acasă. De aceea, avem o ofertă: în primele 6 luni  de la instalare, nu vom percepe nicio chirie sau taxă celor care vor veni în comuna noastră”, ne-a spus nea Mitu.