Planul de management pentru Situl Natura 2000 Scroviştea a fost realizat

Acum doi ani, scriam despre un proiect care îşi propunea să elaboreze un plan de management pentru Situl Natura 2000 Scroviştea, una dintre zonele din Ilfov declarate de importanţă comunitară, dar şi arie de protecţie avifaunistică. Un proiect iniţiat de Agenţia de Protecţie a Mediului Ilfov, în colaborare cu Clubul Ecologic UNESCO Pro Natura și Asociația pentru Protecția Habitatelor Naturale, finanţat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4.

Au trecut de atunci 2 ani şi jumătate şi, iată, proiectul a ajuns la final. Marţi, 17 noiembrie, la sediul APM Ilfov, a avut loc conferinţa de final a acestui proiect, în prezenţa Gabrielei Dorojan, directorul Agenţiei, a lui Emilian Burdușel, președintele Clubului Ecologic UNESCO „ProNatura” și custodele sitului de la Scroviștea şi a majorităţii participan­ţilor la buna desfăşurare a proiectului „Planul de management inte­grat și campanie de informare și conștientizare pentru situl Natura 2000 SCROVIȘTEA ROSCI0224 și ROSPA0140”.

Recunos­cut ca Sit de Importanță Comunitară (SCI) ROSCI0224, acesta se întinde pe o suprafață de 3.391 hectare, din care 3.356 ha reprezintă Aria de Protecție Specială Avifaunistică (SPA) ROSPA0140.

 

Planul de management, un ghid necesar pentru angajaţii APM

Timp de 2 ani şi jumătate, specialiştii angajaţi în acest demers au inventariat speciile vegetale şi animale care există în această zonă deosebită de pe teritoriul judeţului. Au fost, astfel, elaborate studii asupra arborilor din pădurile existente aici, asupra plantelor acvatice, asupra speciilor de peşti, reptile, insecte şi păsări care trăiesc pe teritoriul sitului Scroviştea. Recomandările privitoare la modul în care situl poate fi protejat de intervenţii antropice dăunătoare s-au regăsit în Planul de Management elaborat de echipa care a lucrat în cadrul proiectului, un instrument important pentru specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului Ilfov. „Acest plan de management este, în primul rând, un instrument de lucru pentru organismele care dau avize. Colegii de la APIA şi Apele Române cunosc acest lucru. Acest plan ne este de mare folos atunci când ni se solicită diferite avizări. Avem acum un cadru clar, care ne ajută să stabilim ce este permis sau nu pentru a proteja acest colţ de natură de intervenţiile defavorabile ale oamenilor”, a subliniat Gabriela Dorojan, în cadrul conferinţei.