Te-ai săturat să te uiți în oglindă și să‑ți vezi chipul obosit, pleoapele căzute și pielea de sub ochi „decorată” de pungile inestetice? Numai intervenția chirurgicală reușește să îndepărteze excesul de piele și de grăsime de la nivelul ochilor, oferind un plus de tinerețe și naturalețe.
“Blefaroplastia reușește să șteargă expresia obosită de pe chip și întinerește cu până la zece ani. Este intervenția chirurgicală de îndepărtare a excesului de piele de la nivelul pleoapei și, dacă este cazul, a excesului de grăsime de la nivelul inferior al acesteia”, spune chirurgul estetician Vangelis Vasalos, de la clinica de chirurgie estetică Metamorphosis Center, din București. Aceste imperfecțiuni dermato-cosmetice afectează și înfățișarea și sănătatea. Ele pot determina stări de depresie, angoasă și alte tulburări psihologice, atât la femei, cât și la bărbați.
Când e indicată intervenția
Dacă te numeri printre cei care au chipurile brăzdate de imperfecțiuni estetice și vrei să le corectezi, trebuie să știi că intervenția chirurgicală este recomandată, în special, la vârsta de peste 35 de ani. La vârste mai tinere, operația este indicată numai dacă ai dobândit genetic aceste probleme de sănătate, și dacă s-au accentuat în timp. Chiar și atunci există o condiție importantă. O stare bună de sănătate care să permită corectarea chirurgicală. Mai ales în cazul în care, “pleoapa căzută” îți afectează vederea. De asemenea, dacă ai tulburări circulatorii, suferi de diabet, ai ochii uscați sau îți lăcrimează foarte mult, trebuie să discuți cu medicul specialist înainte de operație.
Nu ai dureri în timpul procedurii. Ți se face anestezie
Operația în sine nu este dureroasă. Se va desfășura sub anestezie locală sau generală, cu sedare intravenoasă și durează între o oră și cel mult două ore, dacă ai nevoie de intervenție la ambele pleoape (superioară și inferioară).
Protejează-ți ochii după intervenție
Pentru o vindecare mai rapidă, după efectuarea procedurii este bine să-ți ții capul ridicat și să‑ți aplici comprese reci pe pleoape. În plus, trebuie să eviți activitățile care intensifică uscarea ochilor, cum ar fi cititul, folosirea calculatorului sau folosirea lentilelor de contact. Sensibilitatea la nivelul ochilor va fi mai ridicată, așa că ar fi bine să porți ochelari de protecție și să eviți activitățile fizice intense, timp de două săptămâni. Este extrem de important să eviți expunerea la soare în primele șase sau chiar nouă luni după intervenție. Nu te speria! Poți reveni relativ rapid la activitățile zilnice. Specialistul îți va scoate firele de sutură după trei – șapte zile de la intervenție.
Și nu omite să urmezi sfaturile medicului după ce ai fost supus acestei proceduri!
“Intervenția la nivelul pleoapei se face printr-o incizie alungită care urmărește cutele naturale ale ochiului, se îndepărtează excesul de piele și grăsime și se închide incizia cu suturi foarte fine. Dacă sub pleoapa inferioară este un exces de grăsime, se poate recurge la o incizie direct sub linia genelor, pentru rearanjarea stratului de grăsime și a mușchilor. Pentru persoanele mai tinere, abordarea transconjunctivală este cea mai potrivită pentru îndepărtarea grăsimii, deoarece incizia se face sub piele, cicatricile nefiind vizibile”, explică medicul estetician Vangelis Vasalos.