Crăciunul este așteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă. Este perioada când se pregătesc multe mâncăruri, în special din carne de porc, care, după cum bine se știe, nu întotdeauna este benefică celui care o consumă. Din această cauză, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov recomandă ca produsele din carne și carnea să se achiziționeze numai din magazine autorizate sanitar și sanitar-veterinar, iar carnea să provină numai din abatoarele autorizate sanitar-veterinar și testată pentru trichinella spiralis. Înainte de consum, carnea va fi preparată termic.

Băuturile alcoolice se vor achiziționa, de asemenea, numai din magazinele autorizate sanitar, evitându-se vânzătorii ambulanți.

Pentru cei care au ținut post, trecerea la alimentația bogată de sărbători trebuie să se facă treptat și în cantități mici. Din cauza timpilor de digestie diferiți și a enzimelor ce se eliberează în timpul digestiei, nu se recomandă consumul, la aceeași masă, a mai multor categorii de alimente (carne și preparate din carne, produse de panificație sau cofetărie, dulciuri concentrate, mâncăruri grase). Se recomandă, însă, un consum redus de alcool!

Bolnavii cu afecțiuni cronice (hepatită cronică, diabet zaharat, hipertensiune arterială, afecțiuni gastrice etc) vor respecta în această perioadă, cu strictețe, tratamentul recomandat de către medici și vor evita consumul de produse zaharoase, grăsimi, consumul de sare și de, cum arătam mai sus, băuturi alcoolice.

DSP Ilfov recomandă o atenție deosebită în ceea ce privește păstrarea alimentelor perisabile la frigider, alimentele preparate finite așezându-se separat de cele nepreparate.

Pentru menținerea stării de sănătate, în această perioadă se recomandă un consum echilibrat de alimente și în special salate, legume, fructe și mai puțin carne și produse din carne sau dulciuri. Și, foarte important – NU uitați de activitatea fizică zilnică – de cel puțin o oră.

Dacă după consumul alimentelor apar simptome precum greață, vărsături, diaree, dureri abdonimale adresați-vă unui serviciu de asistență medicală de urgență.

Ca o mențiune specială ar fi faptul că, în fiecare sâmbătă, din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, DSP Ilfov a desfășurat acțiuni de control în unitățile de alimentație publică, laboratoare de cofetărie, cofetării, patiserii, măcelării, piețe și complexe comerciale și s-au luat măsuri de prevenire a încălcărilor normelor igienico-sanitare.

 

Unitatea sanitară cu paturi care asigură asistență medicală de urgență în perioada sărbătorilor de iarnă este Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.