Ciorogârla. Liceul Tehnologic „Pamfil Şeicaru”
Paşii creşterii merg împreună cu cei ai învăţăturii. Iniţial, şcoala intră în viaţa copiilor ca obligaţie. Cine le transformă studiul, din îndatorire în pasiune? Dascălii. Cu arta şi harul lor. Ei deschid pentru elevi drumul miraculos, nesfârşit, al cunoşterii. Tineri care, mai apoi, intră în competiţii cu sine şi cu ceilalţi. Olimpiadele şcolare sunt asemenea momente. Un astfel de prilej a fost cel petrecut la Liceul Tehnologic „Pamfil Şeicaru”, din Ciorogârla.
Aici au avut loc probele finale, practice, ale Olimpiadei din aria curriculară „Tehnologii”, faza judeţeană. Sâmbătă, 5 martie, şcoala a primit 60 de oaspeţi, elevi de gimnaziu şi liceu, ai şcolilor din localităţile judeţului. Au fost cei care s-au calificat în urma probei scrise la disciplina educaţie tehnologică, susţinută – la sfârşitul lui februarie – de peste 100 de concurenţi. Plus cadre didactice care i-au îndrumat la această materie şi metodişti – reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Ilfov, care au jurizat împreună competiţia.
O participare meritorie
Lista unităţilor şcolare care şi-au trimis campionii la această minunată confruntare e bogată. Pentru clasele V-VIII, ele au reprezentat localităţile: Periş, Dragoşmireşti-Vale, Popeşti-Leordeni, Ciorogârla, Cernica, Bragadiru, Otopeni, Buftea, Pantelimon şi Chiajna. La nivel de liceu au participat elevii din Brăneşti, Buftea, Chiajna, Dragomireşti-Vale, Ciorogârla şi Snagov.
Competiţie pasionantă
Olimpiada la această materie a debutat la 27 februarie, cu proba scrisă – eliminatorie, care durat 3 ore şi a avut subiecte din programa şcolară. La ea s-au prezentat 104 elevi de gimnaziu şi liceu. Din totalul lor, 60 s-au calificat, pentru faza practică a competiţiei, ţinută la Ciorogârla.
Prof. Bianca David, insp. şcolar IŞJ pentru învăţământul profesional şi tehnic a afirmat: „Această ediţie a Olimpiadei şcolare la Tehnologii a avut dimensiunea reală a unei competiţii speciale, prin numărul crescut al concurenţilor şi, mai ales, prin calitatea lucrărilor prezentate. Implicarea elevilor a fost evidentă. Reuşita le aparţine, dar performanţele sunt deopotrivă şi ale cadrelor didactice îndrumătoare”.
Concepte şi fantezie contracronometru
“Educaţia tehnologică e o materie şcolară interdisciplinară foarte importantă şi extrem de benefică pentru şcolari. Ea stabileşte un transfer practic de concepte şi metodologii din alte materii de învăţământ. De exemplu, lemnul şi metalele nu sunt studiate numai de ştiinţele biologice sau chimie. Ci şi la educaţia tehnologică – ele fiind elemente redutabile, în toate construcţiile vieţii, pe planetă. Astfel, copiii capătă un fond esenţial de cunoştinţe aplicate. Care le poate contura vocaţia, în funcţie de aptitudini şi preferinţe”, a spus prof. Doiniţa Marin, membru al Consiliului Consultativ şi metodist al IŞJ“.
Ea, împreună cu prof. Bianca David şi Daniela Marin au alcătuit partea Comisiei Judeţene de jurizare a lucrărilor, alături de alţi dascăli care predau această minunată materie şcolară.
În cele două ore ale competiţiei – copiii au demonstrat că au înţeles pe deplin conceptele temelor de concurs. Şi le-au adăugat valoarea artistic decorativă, plină de fantezie, prin machetele realizate.
Amfitrioni remarcabili
Liceul tehnologic “Pamfil Şeicaru” a fost şi de această dată o gazdă excelentă a etapei olimpiadei. E meritul profesorilor Ştefan Cernat – directorul şcolii și Angela Petre – director tehnologic, cea care a fost şi examinator în comisia pentru elevii de liceu, la profilul „agricultură – resurse naturale şi protecţia mediului”.
„Trebuie să înveţi şi pe de altă parte să întăreşti prin practică ce ai învăţat”, spunea încă din antichitatea Imperiului Roman filozoful stoic – andaluzul Seneca. E un adevăr pus remarcabil în practică de dascălii disciplinei educație tehnologică.