Dascălu
Ne-am întâlnit cu primarul Doina Mănăilă pe 19 aprilie, cu o zi înaintea depunerii celor patru dosare pentru candidatura la alegerile locale din 5 iunie. Mai vrea singura femeie din Ilfov care ocupă funcția de primar să continue? Uitându-se înapoi cu ochi critic, Doina Mănăilă spune că da. De aceea, am și parafrazat pentru titlu numele unui film celebru pentru ceea ce înseamnă
o femeie bătăioasă.
Foto și text: Cristina Bunea
La 25 km distanță de DN1
Comuna Dascălu este una dintre acele localități cu buget foarte, dar foarte, mic pentru ca urgențele localității să poată fi rezolvate repede, adică într-un mandat. Cu toate acestea, în perioada 2012-2016, primarul Doina Mănăilă a reușit să urce comuna cu câteva trepte mai sus pe drumul european al unor minime condiții de viață. “După 16 ani de primărie, eu nu spun că nu este frumos, în mod special, pentru o femeie, să fie primar. Mie nu-mi place să fiu tratată diferit, doar pentru că sunt femeie și nici nu cred că femeia, în 2016, trebuie să stea, în continuare, la cratiță. Și o femeie și un bărbat pot fi sau nu buni manageri ale resurselor unor localități. Faptul că sunt singura femeie primar în Ilfov nu mă absolvă de la a nu face ceva. Și eu consider că am făcut ceva pentru Dascălu și în acest mandat. Am făcut, dar altfel, cu fonduri europene, pe care, de la precedentele alegeri, le-am accesat cât am putut de mult. Nu e ușor să accesezi fonduri europene, dar nu este imposibil, ca dovadă că până și într-o localitate mică, așa cum este Dascălu, tot am făcut ceva cu bani de la Bruxelles”, spune Doina Mănăilă.
Școală modernă
În 2009, primăria Dascălu, prin primarul Doina Mănăilă, depune, prin ARDBI, cererea de finanțare pentru proiectul intitulat «Consolidare, reabilitare, extindere și dotarea Școlii nr. 1 cu clasele V-VIII». Școala veche era construită în anul 1938 și, de fapt, erau doar două clase. Prin anii 1970 s-au mai lipit două clase, în total patru săli, dintre care una dintre săli a fost folosită pentru sport și apoi ca spațiu de depozitare. Contractul de finanțare a fost semnat în 2011 și, apoi, după organizarea licitațiilor, lucrul efectiv s-a desfășurat în perioada 10.12.2012 – 30.10. 2013. Cum școala are două corpuri, la corpul A s-au efectuat lucrări de termoizolație, de înlocuire a ușilor interioare și au fost dotate laboratoarele de chimie, fizică, geografie, biologie și informatică. În corpul B au fost reabilitate 4 săli, au fost amenajate grupurile sanitare și s-a construit o sală de sport cu vestiare, dușuri și grupuri sanitare, o mică bijuterie, fără a exagera, cu teren de handbal și de baschet, sistem de încălzire prin pardoseală, instalație de evacuare a aerului viciat. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de aproape 3,51 milioane de lei, din care 85% fonduri europene, 13% din bugetul de stat, iar 2% cofinanțare din bugetul local. De această investiție beneficiază 270 de elevi. Înlocuirea sobelor cu o centrală termică de mare randament a scăzut considerabil factura ce cade în sarcina primăriei.
Canalizare? Desigur!
V-am spus cumva că primarului de la Dascălu îi plac fondurile europene? Parcă da,
v-am spus. Dar vă mai repet, căci prin POR 2007-2013, comuna a atras fonduri pentru proiectul intitulat „sistem public centralizat de canalizare a apelor uzate menajere și stație de epurare a efluentului menajer uzat în comuna Dascălu”. Adică, prin suma de 6.347.934,75 lei fără TVA, se prevăd stația de epurare și conducta evacuare efluent, 4,8 km rețea de canalizare, executarea a 4 stații de pompare cu conductele de refulare. Iar în capătul străzii Călărași, cine dorește poate vedea stația de epurare într-o primă fază. “Contractul a fost semnat cu Adminsitrația Fondului de Mediu și cei 4,8 km prevăzuți sunt între intersecția drumului județean care duce spre Ștefănești și Fierbinți, până la limita administrativă cu Moara Vlăsiei, pe partea dreaptă, cum se vine de la Ștefănești. Alți 700 demetri vor face egătura cu stația de epurare, pe strada Călărași. „Tehnic, la acest moment, suntem în faza de execuție, am depistat că nu avem sursă de apă și că ne trebuie un puț, dar lucrăm și cooperăm cu un diriginte de șantier cu experiență, care a lucrat și la Tunari”, adaugă Doina Mănăilă.
80% din comună este asfaltată
Anul 2015 a fost bun cu străzile din comuna Dascălu și, într-un final, 6,5 km de străzi au primit un nou covor asfaltic. Este vorba despre Jiului, Mureș, Independenței, Garoafei, Sportului, Școlii, DS 627, Oltului, Crișului, Revoluției, Primăverii, Măceșului (din Dascălu), Voroneț, Suzana, Moldovița, Cernica (din satul Gagu). Iar asfaltarea nu face decât să crească valoarea proprietăților existente și, normal, scăderea vânzărilor de cizme de cauciuc.
Grădinița cu program prelungit, asociere financiară cu CJ Ilfov
Și la Dascălu, ca și în alte comune, grădinița este un „rău necesar” și mai îngrijorător pentru un mandat de primar este să nu construiești o grădiniță, căci înseamnă că populația nu a avut motive să locuiască în localitatea pe care o conduci. Doar că, grădinița cea nouă de la Dascălu este… o carte cu povești. Construcția, simplă de altfel, este realizată după schițele Doinei Mănăilă și planurile unei prietene, de profesie inginer proiectant. A fost nevoie de 6 luni, în 2014, pentru a ridica cei 500 mp, cu trei săli de clasă, pe grupe, un dormitor și o imensă sală de joacă de 130 mp. Prețul grădiniței a fost de 1,32 milioane lei, din care suma de 500.000 de lei a fost alocată de Consiliul Județean Ilfov. Povestea de care spuneam se datorează personajelor din poveștile copilăriei cu care au fost pictate, la exterior și interior, zidurile, dar și ușile. Lucrarea se datorează unor mâini de aur pe care le poartă pictorița de biserici Claudia Găină. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, Doina Mănăilă s-a oprit la „Căsuța bucuriei”.
Revenim la experiența de 16 ani de primar și o întreb ce e mai greu în a fi primar? Mentalitatea sau birocrația? “Birocrația, de departe! Mentalitatea oamenilor se schimbă pe parcurs, se adaptează vremurilor, le mai explică tinerii, mai văd și ei una-alta. Birocrația, în schimb, este din ce în ce mai stufoasă, nu am văzut nicio simplificare, se fac acte peste acte, peste acte…», nuanțează primărița. Am lăsat-o pe Doina Mănăilă să verifice încă o dată dosarele necesare depunerii candidaturii, gândindu-mă că nimic nu e întâmplător: Primăria Dascălu este amplasată pe strada Victoriei.
La Dascălu se lucrează!
Ar mai fi ceva de spus despre schimbările produse de primarul Doina Mănăilă, la Dascălu? Da. De pe lista notificărilor de atribuire la cumpărarea directă transcriu și o amenajare pentru un teren minifotbal, cu gazon sintetic, lucrări de construcții parc de distracție în Dascălu, ecarisaj, mobilier pentru grădiniță și… lucrări de construcție clădire pentru servicii medicale specializate, lucrare începută în 2015. Adică, noua construcție ce se ridică în fața primăriei și unde va fi centrul medical al comunei. „În această nouă clădire va funcționa farmacia, vor fi cabinete de cardiologie și recoltare de analize, medicul de familie. Într-un final, clădirea va fi ancorată în anul în care trăim. Mă întrebați dacă era nevoie ? Era urgentă ! La Dascălu, media de vârstă este mare, bunicii din cele patru localități – Dascălu, Gagu, Creața și Runcu – nu se mai pot deplasa în alte localități sau chiar la București pentru minimele analize”, spune primarul Doina Mănăilă.