La Copăceni – răspântii noi ale modernizării

Merge lumea! Circulă în toate direcţiile. Ca şi la Copăceni. Aici, drumurile înnoite lungesc privirea dincolo de unde, până mai ieri, se terminau casele. Parcă îţi vine să ceri o a doua pereche de ochi, să poţi zări acoperişurile celor nou răsărite, mai departe. În comună, lucrurile şi-au adunat constant menirea, de puţin timp. Asta pentru că există oameni pe care comunitatea i-a ales, cu mână bună, să-i rânduiască priorităţile, să le împartă înţelept şi cinstit puţinătatea bugetului local.

“Drumurile nu dorm niciodată”, afirma un scriitor. Dincolo de figura de stil, adevărul e limpede. Zi sau noapte, reţeaua lor de “vase sangvine” e esenţială pentru orice clipă din viaţa oamenilor unei localităţi.

 

Viitor obligatoriu

Primarul Ionuţ Marin a enumerat cerinţele musai de îndeplinit până în anul 2020. Sunt elementele minime ale infrastructurii oricărei comune: apa, canalul, iluminatul stradal, accesul la curentul electric, mijloacele de comunicare şi căile de acces rutiere şi pietonale – adică şosele, drumuri modernizate şi trotuare.   

 

“Bomboana” lui Ionuţ

E proiectul lui de anvergură, urmărit cu ambiţie. Şi al echipei, la care nu renunţă. De fapt, el nu renunţă la nimic din tot ce a promis că face. Şi a făcut. Speranţa? Una singură. Şi pentru ea, lucrează intens. Are patru cuvinte. Cât tot atâţia ani de când e primar. Iat-o: “Copăceni – ca o bomboană”. Convingerea lui? “Da. putem face multe, dar nu pe toate, în acelaşi timp”. Şi un pic de tristeţe: “Realist discutând, greu să ajungem la standardele de afară. Aproape imposibil. Cel puţin în timpul generaţiei noastre. Că nici cei de-acolo, nu stau pe loc”.

Tace. După câteva secunde, zâmbeşte: „Dar lumea e nesfârşită. Şi trebuie  măcar să tragem viitorul cât mai aproape de noi”, îşi îndreaptă el puterea gândurilor.

 

Asfaltări

Modernizarea căilor rutiere e un proiect important. Adică asfaltarea şi pietruirea drumurilor comunale publice. Cele aproximativ 1.000 de gospodării din Copăceni sunt aşezate pe lungimea a 12,6 km de străzi. O bună parte a lor se află pe DJ 401 D.  

Ionuţ Marin afirmă: „Asfaltările de până acum acoperă toată vatra satului, dar şi alte străzi, în afara ei. Un total, peste 85 %, din ele, plus alte lucrări care se află în plină desfăşurare. Vrem ca asfaltările să fie încheiate în bună parte pe parcursul acestui an. La ora asta, mai avem de reabilitat un drum de 1,3 km, ca să ajungem la str. Brânduşei, care are vreo opt locuinţe.  E de pietruit şi nu ştiu dacă va putea fi asfaltată anul acesta. Dar toate amenajările se derulează din plin, iar cursul lucrărilor e dinamic”, spune primarul. 

 

Amenajări de trotuare
şi podeţe

Montarea pavelelor se află în lucru, pe aproape 50 %  din străzile comunei şi drumurile laterale. Ionuţ Marin spune: „Cam 5 km ai DJ 401 D trec prin Copăceni.  Pe un sens al său, trotuarele sunt gata. Acum muncim la cele de pe partea opusă.  Mai avem o delimitare de 1 km şi ceva, unde trebuie montată canalizarea. Şi, vom continua: canalul în faţă, trotuarele în spate, plus aleile pietonale. E posibil să lucrăm şi anul viitor acolo. Dar după 2016, nu. 

După asta vom amenaja cu trotuare restul străzilor comunale, acolo unde ne permite aliniamentul şi spaţiul din afara canalizării. Apoi, restul de  aprox. 6 km din drumurile cu reţeaua de canal montată. Până în 2020, toată comuna va avea trotuare amenajate.

La podeţe, proiectul pentru acest an cuprinde trei străzi, mai mari. În cel mai scurt timp, terminăm str. Pădurii, lungă de peste 1 km. E începută anul trecut. Urmează str. Gârlei şi Morii, unde lucrările vor fi încheiate anul acesta, cel mai târziu la începutul lui 2016”, a conchis primarul.    

 

Extindere de reţele electrice

Tot pentru acest an e prevăzută o extindere de reţele electrice pentru 2 km, ai str. Panseluţelor, Macului, Spicului, Plopilor. Acolo au apărut gospodării noi. E vorba despre branşamente de locuinţe şi iluminat stradal. Se aşteaptă încheierile cadastrale, cu numerele provizorii ale construcţiilor, ca apoi primăria să depună documentaţia la Electrica S.A. E posibil ca peste o lună demersul să poată fi făcut, cu succes.

 

Hristos a Înviat!

Primarul Ionuț Marin urează tuturor localnicilor Sărbători Fericite, cu bucurie și speranță! Lumina Învierii Domnului să vă aducă liniște sufletească, pace, armonie, înțelepciune și iubire!