Se restituie taxa auto
Aproximativ un milion de români care au achitat taxa auto în perioada 2007 – 2013 vor primi înapoi sumele achitate, printr-o cerere în acest sens, depusă la unitățile teritoriale ale Fiscului. Banii urmează să fie primiți eșalonat, în cinci ani, potrivit ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Înainte, pentru a beneficia de restituirea sumelor achitate în contul taxei de poluare, românii trebuiau să apeleze la instanța de judecată. În prezent, cererea de restituire trebuie să fie însoțită de un dosar care să conțină câteva documente, printre care și pe cel care atestă faptul că taxa s-a plătit și copia cărții de identitate a autovehiculului pentru care s-a achitat acea taxă. În baza acestui dosar, solicitantul va afla în maximum 55 de zile data la care își poate încasa suma pe care statul i-o datorează.
Peste 80.000 de autoturisme înmatriculate în primul trimestru
Aproximativ 82.200 de autoturisme au fost înmatriculate în România, în primele trei luni ale anului, ceea ce reprezintă o creștere cu 19,03% față de intervalul similar din 2015. Dintre acestea, 17.471 de unități au fost încadrate la categoria de mașini noi, iar restul la „rulate”, relevă datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV/). Numai în luna martie a acestui an au fost înregistrate 6.572 de unități noi, în creștere cu 23,09% față de aceeași lună din 2015. În topul celor mai înmatriculate mărci de autoturisme noi, în primele trei luni, se află: Dacia — cu 5.221 de unități, Škoda (1.533 unități), Volkswagen (1.463 unități) și Ford (1.305 unități).
Microbuzele școlare, scutite de tarifele de înmatriculare
Primăriile nu vor mai fi obligate să plătească anumite tarife pentru microbuzele școlare. Camera Deputaţilor a adoptat o lege prin care unităţile administrativ-teritoriale, precum și unităţile de învăţământ care asigură transportul școlar din mediul rural către unităţile de învăţământ din comună sau către unităţile de învăţământ din mediul urban, cu autobuze proprii având inscripţia „transport școlar”, vor fi scutite de plata tarifelor pentru eliberarea unor documente prevăzute de OUG 27/2011. Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea urmează să fie transmisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.
România – locul 6 la creșterea producției industriale
Deși producția industrială a scăzut cu 0,7% la nivelul UE, și cu 0,8% în zona euro, în februarie, comparativ cu luna precedentă, România a înregistrat o creștere, în acest sens, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În ritm anual, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2015, producția industrială a crescut cu 0,8% în Uniunea Europeană și în zona euro. În februarie, cele mai mari creșteri ale producției industriale au fost înregistrate în Lituania (2,5%), Slovacia (2,4%), Malta (1,8%), Finlanda (1,4%), Olanda (1,1%) și România (1%), iar cele mai mari scăderi s-au consemnat în Irlanda (minus 10,5%), Grecia (minus 4,4%) și Croația (minus 1,6%).