Snagov
Lucrările la reţeaua de canalizate din Ciofliceni și Vlădiceasca, două sate alăturate arondate comunei Snagov, vor începe în 2017, a anunţat primarul comunei, Marian Oancea. În perioada 2012-2013, reţeaua de apă a fost introdusă pe drumul judeţean care traversează cele două sate. „Totuși, nu foarte mulți locuitori ai celor două sate s-au branşat la reţeaua publică de apă din cauza costurilor ridicate. Dorinţa locuitorilor nu este neapărat legată de apă, cât de canalizare. Introducerea canalizării va înlătura problema deversărilor de ape uzate pe câmpuri. Am fost la staţia de apă de la Șanțu – Florești, o componentă vitală pentru construirea reţelei de canalizare, am verificat stadiul lucrărilor şi am văzut că s-a construit bazinul colector”, a spus Marian Oancea.
După punerea în funcţiune a stației de epurare a apelor, până în 2017, vor începe lucrările de introducere a canalizării în Ciofliceni și Vlădiceasca. „Oricum, după ce se termină racordarea la apă și canal, locuitorii vor avea o perioadă de grație în care toți cei care vin să-și facă contracte nu vor plăti decât pentru manoperă și pentru instalații. Conducta de canalizare va fi montată la circa la 6-8 metri adâncime și va fi adusă până la limita proprietăţii fiecărei gospodării. Oamenii sunt nerăbdători să aibă canalizare, dar lucrările sunt ample și trebuie făcute într-o ordine logică: întâi stația și apoi conductele pe străzi, ca să avem cum deversa apele uzate”, a mai afirmat Marian Oancea.
Se asfaltează în Ciofliceni
În cursul acestei săptămâni, vor începe procedurile pentru demararea lucrărilor de asfaltare a două străzi din Ciofliceni, a mai anunţat Marian Oancea. Este vorba despre străzile Dimitrie Cantemir (lungă de circa 600 metri) și Alexandru Ioan Cuza (cu o lungime de aproape 1 kilometru). “Lucrările se vor realiza 100% cu fonduri de la bugetul local. Pentru strada Al. I. Cuza procedura este lansată pe SEAP și așteptăm să fie atribuit un executant. Pentru Cantemir există deja toate avizele pentru eliberarea autorizației de construire“, a mai spus primarul Oancea.
Şcoala de meserii, un proiect necesar pentru reconversia profesională
Unul dintre subiectele discutate intens de locuitorii comunei Snagov este acela al reconversiei profesionale. Aceasta se poate face într-o şcoală de meserii, amplasată pe teritoriul satului Ciofliceni. Lucrările sunt însă în uşoară întârziere deoarece firma cu care s-a asociat administraţia locală a pierdut linia de finanţare
„Primăria a fost asociată cu o societate specializată în reconversie profesională care a accesat fonduri europene prin programul POSDRU. Banii erau necesari pentru reabilitarea unei vechi construcții de pe strada Bisericii pe care voiam s-o transformăm în şcoală de meserii. Din păcate, societatea a pierdut linia de finanțare pentru că a depășit perioada de execuție. Cu prima tranșă de bani se apucaseră să reabiliteze vechea clădire a grădiniței din Ciofliceni, în care urma să funcţioneze şcoala de meserii. Proiectul este foarte interesant, asocierea prevedea ca după trei ani clădirea reabilitată să fie în administrarea comunei Snagov. Vreau să ne ocupăm îndeaproape de acest proiect, după alegeri, deoarece poate genera un lucru benefic pentru comună și locuitorii săi”, a subliniat Marian Oancea
Grădiniţă modernizată, străzi iluminate cu LED-uri
Primarul Marian Oancea a reuşit să echipeze reţeaua de iluminat public satul Vlădiceasca cu lămpi noi, pe LED-uri. La Ciofliceni, deocamdată lucrările de înlocuire a lămpilor au stagnat, deoarece furnizorul nu mai are în stoc noile lămpi. Tot la Vlădiceasca există contracte semnate pentru extinderea iluminatului casnic pe o stradă, dar și unul de pietruire a unei alte străzi.
De asemenea, grădiniţa din Ciofliceni a beneficiat de un proces extins de modernizare și copiii au acum tot ce le trebuie. Tot la Ciofliceni se va derula şi un proiect de modernizare a bisericii, prin schimbarea geamurilor vechi cu unele noi, cu o capacitate mai bună de izolare. De altfel, administraţia locală a făcut echipă foarte bună cu preotul Ștefan, pe care primarul Marian Oancea îl caracterizează ca fiind foarte gospodar. Datorită acestei bunei colaborări, aleile din curtea bisericii au fost reamenajate. Mai mult, la biserica din Ciofliceni se va desfăşura un eveniment deosebit: amplasarea unei troițe de 5 metri înălțime, lucrată în Maramureș, o bijuterie din lemn care va face plăcere locuitorilor.