Se fac, iată, 16 ani de când Ion Samoilă se află la „cârma” administrației locale din comuna Gruiu. Deseori, m-am întrebat cum se explică „longevitatea” în funcție a unor edili din Ilfov. Răspunsul nu a întârziat să apară. Acești oameni sunt mereu realeși de concetățenii lor dintr-un singur motiv: sunt cei care fac lucrurile așa cum trebuie. Iată și explicația pentru cazul primarului din Gruiu, care, în 16 ani a schimbat radical fața așezării pe care o conduce.

Vă propun un experiment. Mergeți pe stradă, în Gruiu, și întrebați orice localnic ce părere are despre Ion Samoilă. Sau mai bine întrebați de Neamțu, pentru că așa îi zice toată lumea din comună. Veți auzi numai vorbe de bine, în privința lui. Și pot să vă certific asta, pentru că sâmbătă, 14 mai, am făcut eu însumi acest experiment. El mi-a fost prilejuit de un eveniment organizat de însuși Ion Samoilă, primarul care și-a depus candidatura pentru un nou mandat, al cincilea. Evenimentul a constat în organizarea unei „caravane” electorale prin satele care alcătuiesc comuna, Gruiu, Șanțu Florești, Siliștea Snagovului, Coadele și Lipia. Un prilej pentru primar de a se întâlni cu alegătorii, dar și pentru mine de a vedea cum arată această așezare după 16 ani de „mandat Neamțu”.

 

Un „boboc” de comună

În primul rând m-am convins de spusele primarului care, nu demult, îmi spunea că 99% din străzile comunei sunt asfaltate. Apoi, cum vă spuneam, am vrut să ascult vocea străzii, pentru a înțelege de ce Ion Samoilă a câștigat precedentele alegeri cu un procent zdrobitor, de peste 90%. Dar, mai întâi, l-am rugat pe Ion Samoilă să-mi spună câteva cuvinte despre activitatea sa și despre planurile de viitor. „Mai am un singur lucru de dus la bun sfârșit: canalizarea. Atunci mă voi retrage. Am deja pregătit viitorul primar, un băiat tânăr și priceput, pe care l-am pregătit. Mai am un proiect. Vreau să unesc strada Marginei cu strada Toboșari, din Lipia. Un fel de șosea de centură a Gruiului. În maximum o săptămână vom avea asfalt pe această, stradă. Astăzi, voi merge să‑i salut pe cetățenii comunei și să-i anunț că, în ciuda unor zvonuri mincinoase, voi candida din nou. Vreau să le arăt oamenilor că încă sunt aproape de ei, aici m-am născut și îi iubesc pe toți. Vreau să știe că îmi voi duce toate proiectele la bun sfârșit. Ei știu bine că tot ce-am promis până acum am realizat. M-am ținut întotdeauna de cuvânt. Ba, aș putea spune că am făcut mai mult decât am promis”, mi-a spus Ion Samoilă.

 

Ion Samoilă, întâmpinat cu bucurie de locuitori

Timp de 2 ore am străbătut o bună parte din satele care alcătuiesc comuna. Coloana de mașini care alcătuiau caravana se întindea pe câteva sute de metri. Mulți locuitori stăteau în pragul porților așteptând să‑i strângă mâna primarului și să schimbe câteva vorbe. Peste tot, Ion Samoilă era întâmpinat cu bucurie, îmbrățișări și vorbe bune. Chipurile lor erau luminate de recunoștința și, totodată satisfacția că se pot întâlni cu primarul lor, care a făcut atâtea și atâtea lucruri bune în comună. Astfel, am înțeles o dată în plus de ce Ion Samoilă a adunat atâtea mandate de primar… Pentru că oamenii îl iubesc și el îi iubește, la rândul său.

 

Ce spun oamenii

„Este un om deosebit. A făcut tot ce i-a stat în putință pentru comuna noastră. Avem școli frumoase, dispensare, străzi asfaltate…” (Constantina Cerchez).

„Un superprimar. Tot ce s-a realizat în comuna aceasta a fost realizat de dânsul. Primarul dinaintea lui n-a făcut absolut nimic.” (Sorin Anton).

„Nu știu cine ar fi putut să facă mai mult decât domnul primar. Eu cred că lumea îl mai vrea încă 40 de mandate, nu patru!” (Daniel Croitoru).

„E un om de nota 10! Nu am cuvinte! Un om care a făcut multe și va face. Și ajută pe toată lumea. De-aia îl susținem, cu toții.” (Un locuitor mai în vârstă – 72 ani).

 

Noi nu vrem alt primar. Noi avem încredere în dânsul și îi urăm succes!” (Violeta Aniela Constantin).