„Arată-mi un erou şi îţi voi scrie o tragedie”, nota marele romancier american F. Scott Fitzgerald. Aşa e. Ororile războaielor au inundat omenirea, cu puhoaie ale întunericului. Destinul eroilor e drama ireversibilă, consecinţa tragică a realităţilor istorice. Iar viața lor e, implacabil, cea mai scurtă și intensă trăire. Poate că definiţia eroismului şi a sfinţeniei nu e decât una: să faci imposibilul posibil! Soarta țării, libertatea și idealurile de unitate națională au fost înfăptuite de cei care au fost luptat pentru asta.  

Sărbătorirea cinstirii Zilei Eroilor și a Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a avut un traseu bogat, la Snagov. Alături de noua administrație aleasă a comunei – primarul Marian Oancea și consilierii locali Nelu Andrei, Mihai Dumitru, Daniel Gheorghe, Adrian Duță, Toma Nichita, Mihai Constantin – omagierea celor căzuți în lupta pentru libertatea neamului a însemnat periplul în patru localități ale comunei. 

 

Monumentul de la Tâncăbești

Snagovul are o istorie recentă, îmbibată  de faptele de arme ale Primului și celui de Al Doilea Război Mondial. Localitățile în care au fost comemorați  eroii martiri s-au așternut înaintea celor care le-au adus  omagiul. Tâncăbești, cu monumentul lui impunător de pe DN 1, a fost primul în ordinea traseului.

Un grup frumos de elevi, băieți și fete, cu steaguri, așteptau semnalul începerii festivităților. Erau de la Șc. gimnazială “Constantin Băicoianu“, din comună, însoțiți de prof. Corina Gheorghe și de localnici. Părintele George Dinu a săvârșit cu har slujba religioasă de pomenire  a eroilor. După care, copiii au intonat “Imnul Național“, “Drum Bun pentru Patrie“, alte cântece patriotice și au recitat versuri.

Primarul Marian Oancea s-a alăturat celor care l-au însoțit și, împreună, au depus o frumoasă coroană de flori la poalele monumentului care străjuiește zona, impunător.

 

Din dialogul cu edilul Snagovului

Din convorbirea cu primarul comunei, am desprins câteva idei bine rânduite, care acoperă semnificația evocării ceremoniilor întregii zile.

“Marcăm cum se cuvine, împreună cu copiii comunității, semnificația recunoștinței noastre pentru Eroii neamului, care și-au dat viața  pentru țară. Acest simbol al sacrificiului suprem e legat temeinic, sufletește, și de credința nestrămutată a tradiției noastre ortodoxe, neîntreruptă, de veacuri.

Credința și jertfa lor sunt simbolurile în­țe­legerii rosturilor firii omenești, cu cele mai înalte aspirații – împlinirea idealului național și înfăptuirea întregirii Patriei.

Noi cei de azi, avem dreptul, îndatorirea și responsabilitatea să ducem mai departe mesajul lor de a fi buni români, buni gospodari și cetățeni“, a afirmat Marian Oancea.

    

La Ciofliceni, Ghermănești și Dobroșești

Construcțiile comemorative – grupuri statuare, troițe, monumente funerare – din localitățile comunei unde am  poposit, alcătuiesc un patrimoniu memorial respectat și ținut în bună stare. 

La Ciofliceni, părintele Șerban Ștefan a arătat în cuvântul său că “eroii  privesc din înaltul împărăției cerești spațiul satului nostru contemporan“. Și i-a îndemnat pe cei de față să depună mărturia acelorași idealuri împărtășite.  Sperăm, cu ajutorul primăriei și Consiliului Local, să putem ridica o Sfântă Cruce creștinească, pe care să o așezăm la locul cuvenit, aidoma aceleiași sub care au luptat.  El a adăugat: “Mulțumim dlui primar Marian Oancea care a fost mereu lângă noi toți și îi dorim ca încrederea cu care l-au reînvestit cetățenii să îi dea putere pentru un spor de civilizație și modernitate, care, nădăjduim să se împlinească. Doamne Ajută și numai bucurii și sănătate, tuturor“!  Aceleași gânduri frumoase au fost rostite la Ghermănești, împreună cu elevii și dascălii Șc. gimnaziale “Mihai Eminescu“, alături de părintele paroh Alexandru Iarinca și oficialii administrației locale. Peste tot, minunate coroane de flori, ca și la troița din curtea Bisericii Dobroșești. 

Primarul ales al Snagovului mulțumește celor care l-au votat

Marian Oancea a spus: “Mă bucur că am ocazia de a mă adresa celor care au avut încredere în mine, cu ocazia alegerilor. Dar și tuturor locuitorilor comunității noastre. E important să aflați că eforturile mele și ale echipei care îmi va fi alături vor fi îndreptate  spre continuarea înțeleaptă și bine chibzuită a modernizării Snagovului.

Vă doresc tuturor liniște sufletească, sănătate și să ducem la bun sfârșit, cu luciditate, toate cele pe care vi le doriți și sunt posibil de înfăptuit“.