Premierul Dacian Cioloș a decis înlocuirea din funcții a miniștrilor Transporturilor (Dan Costescu), Comunicațiilor (Marius Bostan), Educației (Adrian Curaj) și a celui delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu Sorin Bușe, Dragoș Tudorache (interimar), Mircea Dumitru, respectiv Maria Ligor.

Decretele privind numirea noilor miniștri au fost publicate în Monitorul Oficial, iar oficialii au depus deja jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii, la Palatul Cotroceni.

Premierul Cioloș a declarat că a decis să opereze aceste schimbări „pentru un suflu nou“ în echipa guvernamentală.

„Miniștrii pe care-i schimb și-au făcut, în mare parte, treaba. La fiecare din cele patru ministere (…) sunt lucruri care au progresat bine, doar că (…) vreau un nou imbold, un nou impuls. Prioritatea noilor miniștri pe cele patru domenii va fi (…) să accelereze livrarea de rezultate pe proiecte care au fost începute și care din punctul meu de vedere nu au avansat suficient de rapid. Deci, pe de o parte, accelerarea acestor proiecte și, pe de altă parte, vreau să vină și oameni cu un suflu nou, cu un mod de abordare un pic diferit, care să permită valorificarea timpului pe care-l mai avem la dispoziție pe câteva lucruri pentru care Guvernul s-a angajat“, a explicat Cioloș.

Concret, pe domenii

În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, premierul a spus că vrea să fie accelerată activitatea de execuție a proiectelor de autostrăzi, dar și reforma la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, iar de la noul ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni premierul așteaptă accelerarea activităților pentru pregătirea alegerilor parlamentare.

 

În cazul Ministerului Edu­cației, prim ministrul a explicat că își dorește mai multă consistență pe partea de în­vățământ preuniversitar, precizând că și-ar fi dorit o activitate mai accelerată pentru clarificarea situației referitoare la plagiate, iar referitor la Ministerul Comunicațiilor, Cioloș a subli­niat că există în prezent mai multe sisteme IT în diferite instituții care nu sunt compatibile între ele.