Partidul Mișcarea Populară a anunțat fuziunea cu Uniunea Națională pentru Progresul României, după, potrivit declarației președintelui PMP, Traian Băsescu, ”un proces de negociere de două săptămâni”. Noul partid se numește Partidul Mișcarea Populară.

”Între UNPR și PMP există o complementaritate și un mesaj unitar în sprijinul românilor”, a declarat, la rândul său, președintele UNPR, Valeriu Steriu.

”Este, aș putea spune, un lucru normal, o coagulare a forțelor pentru pregătirea alegerilor generale și reprezintă, până la urmă, o opțiune pentru români de a alege și altceva decât PSD sau PNL, două partide mari, să spunem, tradiționale, dar care au consumat atât resursele umane cât și ceea ce înseamnă mesajul pentru români. Sunt în clipa de față foarte multe milioane de români care în mod real așteaptă și altceva, așteaptă să vadă un partid care este apropiat de ei“, a mai spus liderul UNPR.

 

Replica liberalilor

Liberalii apreciază că fuziunea dintre PMP și UNPR nu este „o surpriză“, ci doar oficializarea unui „mariaj neformalizat“ dintre Traian Băsescu și Gabriel Oprea și un „un gest disperat de supraviețuire“ a liderilor celor două partide.

„Relația dintre liderii PMP și UNPR este de mult cel puțin o colaborare foarte bună, dacă nu o prietenie strânsă. Gabriel Oprea este un personaj reevaluat în repetate rânduri de Traian Băsescu, de la ”Mafia lui Năstase” și ”lacheul lui Ponta”, la ”general avansat la 4 stele”, se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii consideră că fuziunea dintre cele două formațiuni politice are un potențial electoral care „se apropie de marja de eroare“.

„PMP nu face altceva decât să se transforme în «soluția imorală» a democrației românești“, se mai arată în comunicatul PNL.

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a spus chiar că nu condamnă fuziunea dintre PMP și UNPR, dar că PNL va analiza în forul de conducere dacă protocolul încheiat la nivel național cu UNPR se menține.

„Sunt membrul unui partid care a reieșit dintr-o fuziune, nu condamn fuziunea PMP cu ­UNPR“, a spus Predoiu, subliniind că știa despre această mișcare de câteva zile și apreciind că era previzibilă această decizie, pentru că niciunul dintre partide nu ar fi intrat altfel în Parlament.

 

Analiza lui Ponta

După ultimele mutări de pe scena politică au apărut niște situații extrem de amuzante: 1. Prin fuziunea cu UNPR, Traian Băsescu va avea de acum birou în curtea din Kiseleff a sediului PSD; 2. Marea șefă a Marelui PNL, fiica spirituală a Brătienilor – tovarășa Alina Gorghiu Dej stă în sediul PD din Modrogan – în fostul birou al lui Traian Băsescu; 3. La ALDE (sediul USL), în fostul birou al lui Crin Antonescu stă acum Călin Popescu; 4. La PSD, Liviu Dragnea stă în fostul birou al lui Mircea Geoană (în fostul birou al lui Adrian Năstase și al meu este acum sală de primiri); 5. Premierul Cioloș stă în fostul birou al lui Emil Boc; 6. Achim Irimescu stă la Ministerul Agriculturii în fostul birou al lui Cioloș; 7. Petre Tobă stă la Ministerul de Interne în biroul lui Gabriel Oprea (fost al Elenei Ceaușescu); 8. Dl. Klaus Iohannis stă în biroul de la Cotroceni care a fost al lui Ion Iliescu (nu în cel care a stat Băsescu); 9. La Senat, în biroul ocupat înainte de Mircea Geoană, Vasile Blaga și Crin Antonescu, se află acum Călin Popescu-Tăriceanu; 10. La Camera Deputaților, fostul birou al lui Valeriu Zgonea a rămas vacant – va fi transformat de conducerea PSD în monument al căilor întortocheate și de neînțeles ale politicii românești“, a scris pe Facebook, fostul premier, Victor Ponta.