Vă străduiți să arătați cât mai bine în perioada verii? Dacă ați început să faceți mai multă mișcare, este foarte bine. Dar trebuie să știți că silueta de invidiat este strâns legată de alimentația corectă, echilibrată, care să asigure organismului aportul de nutrienți necesar și că, fără ea, activitatea fizică nu are rezultatele scontate.  

“Trebuie să renunțați la vechile obiceiuri de alimentație, încărcate caloric, consistente și să alegeți în schimb o dietă asortată anotimpului. Bogată în fructe și legume, în combinație cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate și carne albă slabă, preferabil pește sau fructe de mare”, explică dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul Centrului Medical ProVita.

Meniul zilelor călduroase

Concret, din alimen­tația din timpul verii nu trebuie să vă lipsească: 

Ü proteinele animale ușor digerabile: carne albă (pui/ curcan, pește slab sau gras oceanic), ou, lapte și derivate din lapte (brânzeturi până spre maxim  18-20% grăsime, de vacă sau capră);

Ü legumele și fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienți specifici);

Ü cerealele și semințele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji);

Ü oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);

Ü pseudocerealele: mei, quinoa, hrișcă, cuș-cuș;

Ü leguminoasele: năut, linte, mazăre, fasole boabe.

În afară de ceea ce mâncați, este foarte important să știți cum să mâncați și să țineți cont de combinațiile alimentare corecte. Astfel, fructele le puteți combina foarte bine cu cerealele și oleaginoasele, eventual lactate ușoare tip iaurt, sana sau kefir. Carnea, peștele, brânzeturile și ouăle le puteți asocia energetic și nutritiv cu legumele cât mai puțin procesate termic și mai dietetice, preparate în wok, pe grătar, în salate sau abur rapid. Proteinele vegetale din leguminoase cum ar fi năutul, lintea, mazărea, fasolea, precum și cerealele integrale tip paste sau orez, le combinați corect tot cu legumele.

 

De evitat:

n grăsimile animale (carnea grasă roșie – porc, vită, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul sau smântâna integrale, brânzeturile foarte grase – oaie/ bivoliță, prăjelile – tip ­mici, cârnați, chiftele, șni­țele, produsele tip fast-food);

n glucidele rafinate, derivate de zahăr și făină albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoși etc);

n băuturile energizante consumate în exces: carbogazoase, ce con­țin cofeină, cafeaua și ceaiul verde în cantitate mare, iar alcool cu moderație.

În același timp, trebuie să acordați mare atenție hidratării, mai ales în zilele caniculare. Vara, organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de doi litri de lichide pe zi, preferabil din apă (plată sau minerală, carbogazoasă) și ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite.