Periș

Miercuri, 07.09 și joi, 08.09, comuna Periș – compusă din 5 sate: Periș, Brătulești, Cocioc, Bălteni și Buriaș –  a fost în sărbătoare, cu ocazia Nașterii Maicii Domnului, care ocrotește aceste locuri. Doar că aceste locuri, situate la circa 30 km de București, au o vechime apreciabilă și sunt atestate cu documente prețioase.

Țara Românească, 1579….

Mihnea al II-lea Turcitul (supranume apărut din cauza trecerii lui la Islam) domnea în Țara Românească prin anul 1579, când apare prima atestare documentară a localității Periș. Apoi, legat de numele localității, apare domnitorul Mircea Ciobanul care a nimicit mica oaste a boierilor care veniseră în Țara Românească cu un pretendent la tron. Luptei i se spune în istorie „Bătălia de la Periș” și a avut loc în 24 august 1546. Dar dovezile despre viața locuitorilor din zona Perișului coboară mult în timp. La Cocioc s-au descoperit monede de bronz din epoca Împăratului Anastasius I (care a domnit între anii 491-518 după Hristos; Situl arheologic de la Periş-Drumul Periş-Ostratu, pe malul drept al văii Pescăriei, la 450 m de drumul Periş-Ostratu, a fost datat ca aparținând de Epoca migraţiilor, Epoca bronzului  din sec.V-VI; Situl arheologic de la Cocioc este datat ca fiind din  Epoca bronzului, Eneolitic, Epoca migraţiilor, Epoca romană, Epoca medievală -sec. IV-V, sec. IV; Satul Bălteni este atestat documentar pentru prima oară în 1476.

 

Buriaș, cu veselie

DEX-ul specifică faptul că un buriu este un butoiaș cu capacitatea de 100 litri în care, în gospodăriile țărănești, se păstrează țuica sau oțetul. Același DEX spune că buriaș este un buriu mic de numai 5-20 de vedre. Așadar, se presupune că numele satului vine de la un butoiaș și nu cred că îi deranjează pe localnicii care se adună, an de an, să petreacă, pe 7 septembrie, la Casa de Cultură „Veronica Pricop”. Programul artistic alcătuit de impresarul Silviu Lăpădat a fost consistent și burieșenii i-au ascultat pe: Andreea Banu, Daniela Nenu, George Nicoloiu, Vasile Trandafir-Vădan și Raisa. Doar că burieșenii, oameni, ce trăiesc mai curat în mijlocul Pădurii Scroviștea, au început dansul încă din momentul amplasării boxelor și a instalației de sunet și apoi…nu s-au mai oprit, spre bucuria tuturor. Și a primarului Anghel Albu, și a viceprimarului Zenobia Mureșan, și a consilierilor locali prezenți alături de ei. Într-un discurs de 5 secunde, primarul Anghel Albu nu a uitat să le mulțumească burieșenilor pentru votul exprimat în 5 iunie și pentru faptul că i‑au acordat din nou încrederea.

Perișul se mândrește cu copii talentați

Ne întoarcem la DEX unde scrie că Periș este un loc unde cresc mulți peri. Nu am aflat deocamdată dacă perele sunt la putere prin grădinile perișenilor, dar, la Periș am văzut pentru prima oară anul acesta că s-a făcut mustul. Ba, în fața unei porți erau de vânzare și alune. La Periș, la Ziua comunei au venit și locuitorii din Buriaș care, alături de concetățenii lor din celelalte sate, s-au regăsit pe stadionul comunei la mesele amplasate de primărie. Însă, înainte de muzica celor mari,  pe scenă au urcat karatiștii din Periș antrenați de Sensei Valeriu Stancu, posesor al centurii negre și fost sportiv de performanţă al Clubului Rapid, unde a activat 15 ani, campion european în 2001, la Budapesta, campion mondial la Fortaleza, în Brazilia, în anul 2005. În 2007, s-a  retras din activitatea competiţională, după două accidentări soldate cu rupturi de ligamente.  Iar Sensei Valeriu Stancu i-a prezentat cu mândrie pe karatiștii campioni: George Trușcă (campion național, locul 1 Cupa României); Ște­fan Andrei (vicecampion și campion național); Ianis Stănescu (locul I la Naționale); Florin Andrei (vicecampion, locul III la Naționale, locul II Cupa României); Maria Marin (locul III Naționale, locul II Cupa României); Sophia Marin (loc. II și III la Naționale); Octavian Panait (locul III Naționale);  Darius Gheorghe (locul III la Naționale); Vlad Dinu (locul II la Naționale); Vlad Grădinaru ( locurile II și III la Naționale); Robert Ioniță (locul III la Naționale, locul III Cupa României); Ionuț Voicilă (locurile I și II la Naționale, locul I la Cupa României); Ștefania Stanciu ( locul I la Naționale și la Cupa României); Florentina Alexe (locul II la Naționale și locul I la Cupa României). Apoi, a urmat un alt grup de copii talentați ai Perișului, reuniți în grupul Xara, condus de preotul Dumitru Cătălin Răbuşapcă.

 

Muzică și dans pe săturate

Afișul de spectacol pus la cale de impresarul Silviu Lăpădat a încântat asistența care s-a manifestat foarte călduros la vederea Ilenei Ciuculete, a lui Vali Vijelie, Cristian Rizescu, George Nicoloiu, Roxana Marcu, Oana Radu. Și nu, nu a lipsit nici Georgiana Lăpădat, o voce în ascensiune a Munteniei care, pe lângă vestimentația specială de scenă, o voce pătrunzătoare și frumusețea fizică de la natură, mai are o mare calitate rar întâlnită la interpreți: pronunță cuvintele până la ultima silabă, astfel încât ceea ce cântă este foarte inteligibil. Dar, într-un fel se explică: Georgiana este profesor de limba engleză. Cât s-a dansat? Mult și cu foc! Cât s-a cântat? Până aproape de miezul nopții, cât să se țină minte până la petrecerea de anul viitor. La mulți ani, Periș!