Otopeni – istorie, cultură și credință

S-a mai scris o filă din istoria orașului Otopeni. Una dintre cele mai frumoase biserici din România a fost târnosită sâmbătă, 10 septembrie, de un ales sobor de preoți și diaconi condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Primarul Silviu Gheorghe, care a făcut posibilă ridicarea ctitoriei, s-a aflat în fruntea sutelor de credincioși care au asistat la slujbă, s-au rugat și și-au regăsit liniștea sufletească în așezământul sacru din inima orașului.

După aproape 13 ani de muncă titanică, o nouă biserică minunată, o adevărată bijuterie arhitectonică, se înalță semeață în orașul Otopeni, unul dintre cele mai de seamă centre ale culturii românești. Lăcașul, unicat pe meleagurile noastre, poate uimi în orice clipă, orice pelerin dornic să viziteze și să se reculeagă într-un loc mirific, unde iubirea, pacea, căldura și lumina divină se îmbină perfect, slăvindu-L pe Dumnezeu. Sâmbătă, biserica despre care multe voci spun că nicio alta nu o întrece în frumusețe și lumină, a îmbrăcat haina sfințirii și și-a deschis larg ușile pentru a-și primi credincioșii la rugăciune.

 

Lăcașul sfânt, binecuvântat de înalte fețe bisericești… 

Otopeniul și toți creștinii ortodocși din oraș au trăit, sâmbătă, o nouă zi istorică, demnă de credință. Soborul slujitor a fost condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Alături de Părintele Patriarh, au fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Pcuv. Paisie Teodorescu – Vicar Patriarhal, Pcuv. Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal, Pc. Costel Ursu, Consilier Patriarhal, Pc. Ștefănescu Dumitru, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Pc. Costinel Ailioaiei, Consilier Sectorul Cimitire al Arhiepiscopiei București, Pc. Florin Busuioc, Protopop Sector 3 Capitală, Pc. Costel Burlacu, Protopop Sector 6 Capitală, Pc. Romică Macovei, Protopop Ilfov Sud, Părintele Radu Mihai Bujor, parohul bisericii sfințite și Pc. Cristian Mihai Burcea, Protopop Ilfov Nord.    Înalții prelați au binecuvântat atât lăcașul de cult, cât și sutele de creștini care au asistat la minunatele rânduieli bisericești. Alături de edilul Silviu Gheorghe, la momentul festiv au fost și edilii altor localități din Ilfov.

… și pus sub ocrotirea Maicii Domnului

Așezământul ctitorit de primarul orașului, Silviu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului Local, a fost închinat Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Calinic de la Cernica. Localnicii și întreaga așezare au intrat astfel, sub ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, cea mai iubită și mai mare dintre toți sfinții.

Am făcut ceva ce rămâne după noi și dincolo de noi Preafericitul Părinte Daniel

“Această bucurie este bucuria tuturor celor care sunt enoriași ai acestei biserici. Iubiți credincioși, odată cu sfințirea ei, s-a mai deschis o poartă a Cerului, aici, la Otopeni. Este o mare binecuvântare pentru parohie cât și pentru toată zona. Aici suntem în comuniune cu Dumnezeu. Aici primim iertarea păcatelor, lumina adevăratei fericiri care vine de la Dumnezeu, izvorul bucuriei. Este o lucrare anevoioasă, dar după sfințire rămâne bucuria că am făcut ceva care durează mai mult decât viața noastră, ceva care rămâne după noi și dincolo de noi. (…) Prin sfințire, Biserica devine darul Sfintei Treimi pentru oameni. Noi am adus aici lucruri de pe pământ: piatră, beton, cărămidă, lemn, lucruri din lumea aceasta, ca daruri oferite lui Dumnezeu în forma Bisericii. Vom primi în schimb darurile netrecătoare ale lui Dumnezeu: iertarea păcatelor, bucuria vieții veșnice și arvuna Împărăției Cerurilor. Am adus daruri trecătoare și primim daruri netrecătoare. Am adus bunuri pământești și primim bunuri Cerești. Prin aceasta vedem cum noi suntem răsplătiți. Dumnezeu nu rămâne dator. De aceea, Biserica nu poate fi înlocuită cu nimic în lumea aceasta, pentru că nicio altă instituție nu dăruiește iertarea păcatelor și viață veșnică. Avem datoria să zidim biserici noi și să le restaurăm pe cele vechi”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, în cuvântul său de învățătură adresat credincioșilor prezenți la slujbă. De altfel, Preafericitul Părinte a ținut să-i mulțumească edilului pentru contribuția adusă la ridicarea noii biserici și pentru toate faptele săvârșite
de-a lungul anilor în care s-a aflat la cârma orașului. “Vă felicităm pentru toată lucrarea pe care o desfășurați, dar și pentru faptul că ați ajutat parohiile din zonă și ați dezvoltat o mulțime de lucrări sociale, culturale și filantropice care arată o credință și o conștiință vie în ceea ce înseamnă slujirea cetățenilor”, a mai spus Părintele Patriarh.

 

Daruri și distincții pentru binefăcători

În semn de prețuire și binecuvântare, Patriarhul BOR a venit la Otopeni încărcat cu daruri pentru cei ce s-au ostenit să zidească și să înfrumusețeze biserica. Părintelui Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord și coslujitor al noului sfânt lăcaș, i-a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. Aceeași distincție i-a dăruit-o și Părintelui paroh Radu Mihai Bujor. Părintelui diacon Vasile Mălăeț, care slujește în această biserică, i-a înmânat Diploma Omagială Sfântul Antim Ivireanul.

 

Crucea Patriarhală, dăruită edilului Silviu Gheorghe

Pentru dragostea pe care o poartă Bisericii și valorilor creștine, edilului Silviu Gheorghe , Patriarhul i-a conferit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție acordată de către Patriarhia Română unui mirean. De asemenea, deputatului Daniel Gheorghe, iubitor de Biserică și de neam i-a dăruit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. Același Ordin i l-a oferit și viceprimarului orașului Otopeni, Ionel Zaharia și constructorului lăcașului, Florin Toader. Noua biserică a înzestrat-o cu o cruce nouă cu care părinții vor binecuvânta credincioșii, o Evanghelie nouă, un Liturghier și multe alte cărți bisericești. Părintele Patriarh le-a dăruit tuturor celor prezenți la marele eveniment, câte o iconiță cu Nașterea Maicii Domnului.

 

Patriarhul BOR, Cetățean de Onoare al Orașului Otopeni

După urările de bun venit în comunitatea credincioșilor de la Otopeni, în numele său și al tuturor localnicilor, primarul Silviu Gheorghe i-a conferit Preafericitului Părinte Patriarh Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Otopeni. Odată cu acordarea celei mai înalte distincții pe care o poate oferi un primar unui cetățean, edilul i-a dăruit Patriarhului Cheia Orașului Otopeni, placheta de onoare cu cei 429 de ani de la prima atestare a orașului, insigna orașului și o cruce țărănească, veche. O primire frumoasă și o prietenie curată și sfântă.  

Mulțumim Părintelui Patriarh pentru toată purtarea de grijă! Părintele Cristian Burcea

“Cu sufletele copleșite, mulțumim Bunului Dumnezeu pentru bucuria primită în această zi istorică pentru orașul Otopeni și pentru Protopopiatul Ilfov Nord. Mulțumim Preafericitului Părinte Daniel, pentru toată dragostea față de Biserică și față de credincioși și pentru toată purtarea de grijă”, a spus Părintele Cristian Mihai Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. Părintele Protopop a evidențiat și neobosita lucrare misionar pastorală a Preasfințitului Timotei Prahoveanul care, în calitate de delegat al Părintelui Patriarh, a vizitat în multe rânduri biserica pentru a supraveghea buna desfășurare a lucrărilor. De altfel, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vizitat în nenumărate rânduri și celelalte biserici din Protopopiat, binecuvântând și îndrumând credincioșii spre liniștea sufletească, cea bună și mântuitoare și aducându-și o reală contribuție la dezvoltarea multora dintre ele. Părintele Protopop Cristian Mihai Burcea a scos în evidență jertfelnicia primarului Silviu Gheorghe și a mulțumit celor peste 50 de preoți prezenți și tuturor credincioșilor. La rându-i, Protopopul Cristian Mihai Burcea i-a dăruit Părintelui Patriarh, din partea credincioșilor parohiei, o icoană în mozaic cu chipul Maicii Domnului, ocrotitoarea noului lăcaș sfânt.

 

Primarul Silviu Gheorghe: “Otopeni, un pământ al dragostei față de Biserică”

 

“Cred că o societate liberă și sănătoasă nu se poate dezvolta în afara Bisericii și a legăturii de comuniune, împărtășire și mărturisire care caracterizează apropierea omului de Dumnezeu. Sunt convins că această Sfântă Biserică ne va ajuta să ne apărăm cultura și valorile morale și ne va da acea seninătate pe care doar credința în Tatăl, Fiul și Sfântul Duh ne-o pot dovedi. Otopenii au fost, de sute de ani, iubitori ai patriei și ai credinței. Suntem și vom rămâne pentru totdeauna un pământ al dragostei și iubirii față de Biserică și Dumnezeu. Această biserică va fi un lăcaș al rugăciunii și al faptelor bune, simbolul orașului nostru de astăzi și până la sfârșitul veacurilor”, a spus primarul Silviu Gheorghe, în discursul său prin intermediul căruia a îndemnat, încă odată, oamenii la credință și patriotism.