Premieră la Mogoșoaia

Ziua de 27 septembrie este închinată Sfântului Antim Ivireanul. La împlinirea celor 300 de ani de la moartea sa martirică, Sfântul Sinod a declarat anul 2016 ca fiind Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. Pentru a înțelege mai bine viața de sfințenie a părintelui și minunile lui, slujitorii Parohiei Mogoșoaia au avut, la finele săptămânii trecute, o întâlnire cu enoriașii, în cadrul căreia le-au arătat de ce a fost trecut în rândul sfinților.  

Antim Ivireanul a fost ierarh al Țării Românești, păstor și învățător, ilustru om de carte și arte. Deși Parohia Mogoșoaia nu este închinată Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, cu doar câteva zile înainte de a fi prăznuit, în prezența unor înalte fețe bisericești, preoții de aici și-au strâns enoriașii la un eveniment deosebit, în cadrul căruia le‑au demonstrat cum, prin înțelepciunea și mintea-i luminată de har dumnezeiesc, a ajuns model de viață creștină pentru lumea toată.

Astfel, duminică seara, la ora 18.00, la Palatul Mogoșoaia a avut loc conferința cu titlul: “Sfântul Antim Ivireanul și iluminismul european”. Evenimentul a fost organizat de Parohia Mogoșoaia în colaborare cu Centrul Cultural “Palatele Brân­co­venești de la Porțile Bucureștiului”.

 

Primul documentar despre “Sfântul Antim Ivireanul” 

 

“Am organizat această conferință cu scopul de a facilita o mai bună cunoaștere a contextului european în care a trăit și activat Sfântul Ierarh Antim Ivireanul.

La eveniment a participat un număr mare de credincioși din Parohia Mogoșoaia, dar și din București.

Cei trei invitați de seamă au fost: Părintele Arhimandrit Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Tudor Ciocan, preot misionar al Spitalului Foișorul de Foc și Octavian Marinescu, inspector eparhial în cadrul Bibliotecii Sfântului Sinod. Cu acest prilej, a fost prezentat, în premieră, filmul documentar: “Sfântul Antim Ivireanul”, ne‑a spus părintele Claudiu Vrabie, coslujitor la Parohia Mogoșoaia.

Evenimentul a fost deschis de Părintele Claudiu Vrabie care a trasat câteva coordonate ale vieții și activității Sfântului Antim Ivireanul.

Ierarhul a lăsat Bisericii un tezaur religios

 

Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a lăsat Bisericii un adevărat tezaur religios. A avut o bogată activitate pastorală și tipografică. A tipărit peste 60 de cărți liturgice, dintre care 21 în limba română, lucrări cu o valoare inestimabilă. Multe dintre cărțile sale sunt ilustrate cu miniaturi gravate chiar de el, de o măiestrie și o frumusețe aparte.