A reînceput campania „Respectă inima!”

Bolile cardiovasculare fac ravagii în România. La fiecare 30 de secunde, un om suferă un infarct, iar la fiecare jumătate de minut, unul se stinge ca urmare a complicațiilor bolii. Specialiştii Spitalului CardioRec din Corbeanca vin în sprijinul localnicilor din Ilfov, oferindu-le investigaţii medicale gratuite, în scop preventiv în cadrul campaniei “Respectă inima!”.

Pe 10 octombrie, echipa medicală a Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, coordonată de dr. Clara Alexandrescu, unul dintre fondatorii centrului medical, a dat startul unei noi ediții a programului de prevenție și depistare a bolilor cardiovasculare, în Ilfov. Beneficiarii primelor consultații gratuite din noua campanie au fost localnicii din Periș. Controalele au fost realizate cu ajutorul unei aparaturi performante şi au evidențiat necesitatea reluării programului și dezvoltării lui în cât mai multe localități. Majoritatea pacienților investigați prezentau boli grave ale inimii și vaselor sanguine și riscau complicații care le-ar fi putut grăbi decesul.

„Sunt cardiac. Am avut un accident vascular cerebral, iar acum cel mai mult mă deranjează faptul că obosesc repede, la cel mai mic efort. Am o dietă aparte şi îmi fac investigaţii medicale periodic. Dar, recunosc că nu ajung foarte des să-mi fac controale de specialitate. Campania aceasta este binevenită. E foarte bine că au venit medicii la noi pentru că aşa aflăm mai multe despre sănătatea inimii noastre.”

„Suntem încântaţi de această campanie pentru că vine, în special, în ajutorul celor care se deplasează mai greu. Aici (n.r. – la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Bătrâni din Periş) li se fac investigaţii periodice, dar nu li se fac ample evaluări de specialitate cum li s-au efectuat astăzi pentru că nu avem o echipă medicală cu competenţe în cardiologie şi ecografie cardiacă. În plus, examinările sunt şi foarte scumpe şi de multe ori oamenii renunţă să le mai facă din cauza neajunsurilor financiare. Cu siguranţă, în urma acestor consultaţii, bolile vor fi ţinute sub control mai bine, iar durata de viaţă a pacienţilor va fi mai mare. Pentru cei care nu sunt în evidenţele centrului nostru, programul este şi mai important”, ne-a spus dr. Rodica Grigore, medic medicină generală în cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Bătrâni din Periş.

 

Mergeți la cardiolog chiar dacă nu vă doare nimic!

 

„Evaluarea pacienţilor a constat în: electrocardiogramă, ecografie cardiacă și ecografie doppler de carotide (n.r. – investigaţie medicală realizată cu un aparat ecografic care folosește ultrasunete, ce oferă imagini precise ale vaselor de sânge, a structurii și dimensiunilor lor. Mai exact, le-a fost măsurat fluxul sanguin adică direcţia, viteza și volumul sângelui din vene și artere). Majoritatea sunt hipertensivi, diabetici și au antecedente de evenimente cardiovasculare deosebit de grave gen accident vascular sau atac de cord. Au ajuns în această situaţie din cauză că nu și-au controlat diabetul și tensiunea, la timp și în mod corespunzător. În România, din păcate, cei mai mulţi ajung la medic doar atunci când îi doare ceva, respiră greu sau au suferinţe care-i sperie. Este o mare greșeală să mergeţi la doctor abia atunci când aveţi simptome. În boala cardiacă, manifestările apar târziu, când tulburarea respectivă vă poate pune viaţa în pericol. De aceea, vă recomand tuturor, consultaţi medicul chiar dacă nu vă doare nimic! Mai ales, dacă sunteţi diabetic, hipertensiv sau sunteţi un bărbat cu vârsta de peste 40 de ani, fumător și cu o tensiune peste valorile normale pentru că aveţi deja un risc crescut de boală cardiacă”, spune dr. Clara Alexandrescu, iniţiatorul campaniei.