Agentul economic care administrează groapa de gunoi de la Glina a fost sancționat contravențional cu suma de 100.000 de lei pentru nerespectarea unor prevederi existente în Autorizația Integrată de Mediu, au anunțat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu (GNM).

„În urma numeroaselor sesizări înregistrate la GNM cu privire la sursele generatoare de disconfort olfactiv în zona Glina – Popești-Leordeni, în perioada 10.10 – 17.10.2016, comisarii GNM au efectuat o acțiune de control la depozitul ecologic de deșeuri municipale și asimilabile Glina. De­pozitul funcționează în baza Autorizației Integrate de Mediu (AIM) 57/01.06.2007, valabilă până la 01.06.2017. În urma verificărilor des­fășurate pe amplasament, au fost constatate neconformități față de prevederile AIM, fapt pentru care GNM a aplicat o sancțiune con­tra­vențională în valoare de 100.000 de lei“, a precizat Garda de Mediu.

Totodată, comisarii Gărzii au impus agentului economic 15 măsuri pentru conformarea cu prevederile AIM și a legislației de mediu în vigoare, printre cele mai importante fiind: acoperirea cu material inert (pământ) a taluzurilor celulei, diminuarea zonei active de depozitare a deșeurilor până la maximum 2.500 de mp și acoperirea la anumite intervale de timp cu un strat de pământ, asigurarea funcționării sistemului de ardere a biogazului 24 de ore din 24 și notificarea imediată a GNM în cazul opririi acestuia, precum și aducerea nivelului de depozitare la cota de 75 de metri (nivelarea celulei 2).

De asemenea, GNM a precizat că a informat Agenția Națională pentru Protecția Mediului ­(ANPM) cu privire la neregulile constatate în raport cu actul de reglementare, aceasta emițând deja notificare cu termen de de 60 zile pentru realizarea măsurilor dispuse. În caz contrar, autoritatea de mediu va suspenda actul de reglementare.

În decursul anului 2016, Garda de Mediu a efectuat alte două controale la depozitul de deșeuri Glina, soldate cu o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei.