În timp ce spitalele şi farmaciile nu mai asigură de multă vreme cea mai mare parte dintre vaccinurile obligatorii la copii, Ministerul Sănătăţii îi asigură pe părinţi că se fac eforturi pentru remedierea situaţiei. Însă, fără a preciza cu exactitate data la care specialiştii vor da startul imunizării micuţilor.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pune criza vaccinurilor în cârca fostului ministru de resort, a echipei acestuia şi a producătorilor care, deşi au câştigat licitaţiile, nu mai izbutesc să pună vaccinurile pe piaţă. Alertate, autorităţile caută soluţii. Fiind de o importanţă majoră pentru sănătatea şi viaţa copiilor, dozele lipsă ar putea fi aduse din alte state membre ale Uniunii Europene.
Vaccinul care previne poliomielita și tetanosul nici măcar n-a fost achiziţionat
“La preluarea mandatului, acum două săptămâni, am solicitat de urgență experților de sănătate publică din minister și celor de la Institutul Național de Sănătate Publică o situație privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis –n.r. vaccinul pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielită). Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, spune ministrul Sănătății.