Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi 81 de ani, iar numeroasele roluri din teatru şi film, precum şi apariţiile sale pline de charismă şi umor îl urcă în constelaţia legendelor scenei româneşti.

Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiţi şi mai prolifici actori din România, cu o carieră impresionantă atât în teatru cât şi în cinema şi televiziune. A debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti cu rolul Richard din „Discipolul…“ şi cu Alexei din „Tragedia optimistă“.

În teatru, Florin Piersic a primit elogii pentru interpretarea Indianului din dramatizarea după „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ şi pentru rolul din „Cartea lui Ioviţă“, ambele pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, dar şi pentru Lenny din „ Oameni şi şoareci“, după John Steinbeck.
În cinema, a fost poate singurul „june prim“ real pe care l-am avut, într-o epocă în care încă se mai purtau junii primi. De-a lungul anilor ’60, a cochetat cu acest statut în câteva filme remarcabile ale perioadei: „Ciulinii Bărăganului“ (debutul său pe marele ecran), „S-a furat o bombă“ (în regia lui Ion Popescu-Gopo), „Neamul Şoimăreştilor“. Consacrarea avea însă să i-o dea tot Gopo, oferindu-i rolul titular în „De-aş fi… Harap Alb“, un mare succes. Memorabile sunt, în aceeaşi perioadă, şi rolurile din „Columna“ (ofiţerul roman Sabinus, orbit după ce asistă la un misteriu al femeilor dace) sau „Mihai Viteazul“ (căpitanul Preda Buzescu).
Un nou moment sideral al carierei sale îl va reprezenta interpretarea haiducului Anghel Şaptecai, în trei filme regizate de Dinu Cocea la începutul anilor ’70, personaj romantic care-o avea ca parteneră pe Marga Barbu.