La Centrul Cultural din Buftea a demarat, în data de 31 ianuarie, un proiect cultural-educațional care se adresează copiilor din acest oraș. El își propune să-i apropie pe aceștia de poezia românească, să-i facă să iubească această lume minunată a stihurilor măiastru împletite de marii noștri poeți.

Și cum altfel putea să înceapă acest minunat proiect decât cu un spectacol dedicat poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu. De la nașterea căruia, s-au împlinit 167 de ani, pe 15 ianuarie anul acesta. Astfel, în ziua amintită, sala de spectacole a Centrului Cultural a fost plină până la refuz cu elevii din Buftea, atât din ciclul gimnazial cât și din cel liceal. Iar tinerii spectatori nu au avut ce regreta. Pentru că au asistat la un spectacol inedit, intitulat „Iubiri Eminesciene”, oferit lor de o trupă de actori ai Teatrului „Excelsior”, din București, pe care copiii l-au urmărit captivați de arta artiștilor de pe scenă. Ideea acestui moment îi aparține regizorului Adrian Găzdaru, care a împletit într-o poveste emoționantă fragmente celebre din creațiile eminesciene. Am recunoscut pasaje din „Luceafărul”, „Glossă”,„Odă în metru antic” și multe altele, recitate cu talent de cele cinci personaje: Povestitorul – Stelian Milu, Cătălin – Dan Clucinschi, Cătălina – Veronica Popescu, Mama – Silvana Ionescu, Eminescu – Ovidiu Usvat, în regia și scenografia lui Adrian Găzdaru. Iar aplauzele furtunoase de la final au fost dovada de necontestat că tinerii spectatori au fost pătrunși de emoția poeziei eminesciene, de povestea de un profund dramatism țesută din versurile marelui nostru poet.

Proiectul se desfășoară pe parcursul unui an

Dar lucrurile nu se vor opri aici, ne-a spus directorul Centrului Cultural Buftea, Violeta Mitescu. „În cadrul acestui proiect dorim să readucem în prim-plan poezia și poeții români. El se desfășoară pe parcursul întregului an. Ne dorim ca toți copiii din Buftea să asculte poezie, să o înțeleagă, să cunoască și poezia patriotică, ca astfel să prindă drag de țara noastră și neamul românesc și, nu în ultimul rând, să-și descopere talentul scriitoricesc și interpretativ”, ne-a spus directorul Centrului Cultural. Astfel, am aflat că în luna februarie se va organiza a doua ediție a concursului de creție și interpretare „Floare Albastră”, în martie, cu ocazia zilei mondiale a poeziei, copiii din Buftea vor interpreta pe scenă, acompaniați la pian, cele mai frumoase poezii românești, în mai va veni rândul poeziei patriotice, iar în iunie va avea loc o serie de lecții deschise, cu tema „Poeți și poezia românească”.