Suntem mult mai liniștiți atunci când știm că există oameni care veghează la siguranţa semenilor lor, zi şi noapte. Sute de incendii au fost stinse și mii de persoane au fost asistate și salvate în 2016 de pompierii Grupului de intervenție nr. 4 din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București – Ilfov, care au avut serios de lucru și anul trecut, mai ales că numărul de solicitări a crescut cu aproximativ 15% față de anul 2015.

Așa arată bilanțul prezentat vineri, 3 februarie, la sediul de la Otopeni al Grupului de Intervenţie nr. 4 din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București – Ilfov.

Col. Irinel-Alexandru Precup (foto), comandantul Grupului de Intervenție nr. 4, a arătat că, în anul care a trecut, s-a intervenit în 12.740 de situaţii de urgenţă, înregistrându-se o creștere cu aproximativ 15% a numărului de solicitări la nivelul zonei de responsabilitate, comparativ cu anul 2015. Motivul acestei creșteri este legat de evoluția și dezvoltarea permanentă din ultimii ani a regiunii București – Ilfov, generată în special de poziția geografică și numărul ridicat al investițiilor realizate pe o gamă variată de activități, ce au influențat creșterea numerică a populației. Cele mai ­multe in­­tervenții, 3.130, au fost în­registrate in Deta­șa­men­tul Fundeni.

Irinel-Alexandru Precup

Potrivit col. Irinel-Alexandru Precup, anul trecut s-a înregistrat o creștere a timpului de răspuns, comparativ cu anul 2015, media fiind de 10 minute și 40 de secunde, valoare determinată în principal de existența unui parc auto învechit la detașamentele Băneasa și Fundeni, aglomerația din trafic, care este în continuă creștere și dezvoltarea permanentă a regiunii București – Ilfov.

Lupta cu timpul

Reprezentantul Prefecturii Ilfov, directorul Cristian Lixandru, a punctat faptul că nicio intervenție nu seamănă una cu cealaltă și în aceste condiții, în fiecare secundă, dacă comandantul nu este flexibil în gândire, lucrurile se pot schimba în rău. Din fericire, mobilizarea specialiștilor ilfoveni în intervenții de urgență a fost foarte bună anul trecut. ”Am fost prezent la multe intervenții și am văzut modul profesionist în care v-ați desfășurat treaba. Am observat că există o bună colaborare cu spitalele și cu Serviciul de Ambulanță Ilfov”, a subliniat Cristian Lixandru.

Datorită acestei mobilizări, 10.933 de persoane au fost asistate și salvate anul trecut de specialiștii ISU ilfoveni, ­respectiv 9.933 adulți și 962 copii asistați medical de către echipajele de prim ajutor. În acțiunile de stingere a incendiilor au fost salvați 81 de adulți și 17 copii.

isu

Obiective și nevoi

Aşa cum a evidențiat comandantul Irinel Precup, 2016 a fost un an caracterizat printr-o bună coordonare a activităților ce au condus la creșterea eficienței actului de comandă și îmbunătățirea capacității de intervenție. Totuși, există încă probleme și nevoi, dar există speranța că vor putea fi rezolvate în 2017. Astfel, din cele 21 de autospeciale cu apă și spumă, 9 autospeciale au o vechime de peste 20 de ani. Este de asemenea necesară crearea unei baze de date electronice cu planurile operative de intervenție ce trebuie să se regăsească pe tableta ofițerului care asigură continuitatea conducerii grupului de intervenție. Tot în acest an, se dorește realizarea conexiunii intranet între grup și, în primă fază, subunitățile care au deja echipamente instalate, respectiv Otopeni și Snagov. În egală măsură, col. Precup a vorbit despre necesitatea creării unui program de pregătire comun cu două sau mai multe subunități din cadrul grupului, în vederea dobândirii de noi cunoștințe și perfecționarea deprinde­rilor, în special pentru in­tervenția la descarcerare.

Mii de intervenții SMURD

Din totalul de 12.740 de situații de urgență, 234 au fost incendii la care s-a cerut sprijinul spe­cialiștilor din cadrul subu­nităților Grupului de Inter­venție nr. 4. Acestea au reprezentat 2% din totalul intervențiilor și o medie de aproximativ 0,64 intervenții pe zi. 10.387 de situații de urgență, au necesitat intervenția echipelor SMURD, reprezentând 81,5% din totalul intervențiilor și o medie de aproximativ 28 de intervenții pe zi, din care în cazul a 142 de intervenții s-au întreprins manevre de descarcerare. Grupul de Intervenţie nr. 4 a preluat in anul 2015 atribuţiile fostului Inspectorat ilfovean „Codrii Vlăsiei”. Acum, Grupul este structurat în 3 detaşamente, Otopeni, Băneasa şi Fundeni şi o secţie, cea de la Snagov, care are în componenţă o Gardă de Intervenţie şi un punct de lucru la Moara Vlăsiei. Detaşamentul Otopeni are, la rândul său, o Gardă de Intervenţie la Otopeni şi una la Afumaţi, precum şi un punct de lucru la Voluntari. Toate aceste subunităţi îşi desfăşoară activitatea într-o zonă cu suprafaţa de 822 kilometri pătrați și reprezintă aproximativ 45% din zona de competenţă a ISU „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov.

Pompierii ilfoveni s-au mobilizat în situații deosebite în 2016:

23 martie – zeci de persoane au fost în pericol din cauza unui accident produs între o autocisternă care transpor­ta GPL și un tren, la intersecția dumului județean nr. 200B și calea ferată, între localitățile Tunari și Dimieni. Călătorii și membrii echipajului trenului au fost evacuați și transportați cu maxi – taxi, zona fiind evacuată pe o rază de 500 de metri de la autocisternă.

9 iulie – O aerona­vă Boeing 737 care aparținea companiei Quatar Airlines, ce se deplasa pe ruta Oslo – Doha, a solicitat asistență din cauza unei problemel la unul din motoare. Aeronava avea la bord 146 de pasageri, 6 membri ai echipajului și 85 de tone de combustibil. După o lungă perioadă de survol, aeronava a aterizat fără probleme.

27 octombrie – O persoană de sex masculin a sunat la 112 , spunând că s-a rătăcit în pădure și nu reușește să găsească o cale de ieșire. Pentru căutarea persoanei au fost mobilizate forțe din cadrul secției Snagov, comitetul local pentru situații de urgență al comunei Moara Vlăsiei și IPJ Ilfov, iar persoana a fost găsită după aproximativ 2 ore.

9 noiembrie – la SC Ilfoveana SA, un incendiu s-a extins cu repeziciune la întreaga hală construită pe o suprafață de aproximativ 350 mp și platoul de depozitare din cauza cantității foarte mari de materiale combustibile. Pentru a reuși stingerea incendiului a fost necesară intervenția unui număr foarte mare de resurse din cadrul Grupului de Intervenție.

19 noiembrie – 3 persoane au murit și 15 au fost rănite într-un accident rutier produs între un autoturism și un un microbuz pe DN2, în localitatea Șindrilița. În cazul șoferului microbuzului a fost necesară descarcerarea.

„Anul trecut ne-a ferit Dumnezeu de evenimente deosebite pe raza comunei noastre, dar de câte ori a fost nevoie, aţi fost prezenţi. Nici nu vă daţi seama cât de importanţi sunteţi pentru liniștea noastră”, Marian Oancea, primarul comunei Snagov (foto).

Marian Oancea