Expoziția de artizanat și artă persană, organizată de Ambasada Republicii Islamice Iran în cadrul programului Zilele Culturii Iraniene în România, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 — 19 februarie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 — 17.00.

În expoziție pot fi admirate covoare persane lucrate manual, perne, genți și portmonee realizate din lână, ceramică și faianță pictate, o colecție de reproduceri arheologice ale basoreliefurilor și coloanelor de la Persepolis, dar și o serie de tablouri ale pictorului Mahmoud Farshchian.

 Potrivit acestuia lui Hamid Moayyer, ambasadorul Iranului în România, este o expoziție cu vânzare și a fost realizată și cu un scop caritabil, acela de a ajuta copiii bolnavi de cancer din România.

„A ajuta copiii bolnavi de cancer este o cauză aleasă de soția mea. Ea a vizitat Spitalul de Oncologie din București și, după ce a văzut situația copiilor de acolo, s-a hotărât să-i sprijine. Expoziția este făcută pentru a-i ajuta pe aceștia”, a mai spus ambasadorul.

Zahra Moayyer, soția ambasadorului Iranului, a spus că în cadrul expoziției sunt prezentate și obiecte realizate de ea în timpul liber.

„Este o tradiție care se continuă din alte misiuni ale ambasadorului Republicii Iran în alte țări, o tradiție pe care o păstrează și în România. Organizează astfel de expoziții atât pentru promovarea culturii și artizanatului iranian, cât și pentru întrajutorarea persoanelor nevoiașe, în cazul nostru copiii bolnavi de cancer. (..) Sprijinim în special Asociația PAVEL. (…) Obiectele din expoziție sunt atât obiecte de artizanat originale, realizate de maeștri din Iran, cât și obiecte realizate de mine în timpul liber”, a menționat aceasta.