Vrei să-ţi surprinzi mesenii cu cei mai delicioşi mucenici? Preparatul tradiţional este, pe cât de gustos, pe atât de simplu şi rapid de pregătit. Iată, secretele reţetelor originale de mucenici, care încântă până şi cele mai pretenţioase gusturi!
- Mucenicii munteneşti
Ingrediente:
- 400 de grame de mucenici,
- 200 de grame de zahăr,
- 200 de grame de nucă măcinată,
- 2 batoane de scorţişoară,
- 1 păstaie de vanilie,
- 1 esenţă de rom,
- Coaja de la o lămâie,
- Coaja de la o portocală.
Mod de preparare: Ia un vas încăpător şi pune apă la fiert cu puţină vanilie şi scorţişoară. Când apa dă în clocot, pune mucenicii şi fierbe-i o perioadă scurtă de timp. În momentul în care observi că mucenicii sunt aproape gata, adică s-au fiert aldente şi nu s-au înmuiat foarte tare, adaugă restul de vanilie şi scorţişoară, coaja de lămâie, coaja de portocală, esenţa de rom şi mai ales, foarte multă nucă măcinată.
- Mucenicii moldoveneşti
Ingrediente:
Pentru aluat
- 450 ml de lapte,
- 125 de gr de zahăr,
- 50 de ml de ulei,
- 3 ouă,
- 2 pliculeţe de zahăr vanilat,
- 2 pliculeţe de drojdie uscată sau 50 de gr de drojdie proaspătă,
- 1 kg de făină,
- 1 esenţă de vanilie,
- Coaja de la o lămâie.
Pentru sirop
- 300 de ml de apă,
- 150 de gr de zahăr,
- 1 esenţă de vanilie,
- Coaja de la o portocală.
Pentru decor
- 200 de gr de nucă măcinată,
- 200 de gr de miere de albine.
Mod de preparare: Aluatul este asemănător cozonacului. Amestecă toate ingredientele necesare şi frământă aluatul, cu mâna sau cu mixerul. Ai grijă ca acestea să fie la temperatura camerei. Laptele, de asemenea, trebuie să fie călduţ, nu fierbinte sau rece. După ce aluatul a crescut, începe să modelezi mucenicii, în forma unor opturi. Apoi lasă-i să se răcească, însiropează-i şi unge-i cu mierea de albine. La final, presară peste ei nucă măcinată.