România trece în noaptea de 25 spre 26 martie, la ora de vară! Ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din an!

România trece în această noapte la ora oficială de vară, iar ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel, ora 03.00 va deveni 04.00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017.

Mai mulți specialiști au explicat pentru News.ro că trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, și nu în cazul tinerilor și oamenilor sănătoși, în schimb, persoanele care suferă de anxietate și depresie, precum și vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

Oana Deleanu, președintele Secțiunii de Somnologie din cadrul Societății Române de Pneumologie, precizează, spre exemplu, că modificarea programului de somn cu o oră în minus se recuperează într-o zi!

”Orice modificare a programului de somn ne afectează pentru o perioadă. De exemplu, modificarea cu oră a programului de somn ne ia o zi de adaptare. Dacă modificarea este de șapte ore, de exemplu, când plecăm în SUA, ne ia cam o săptămână să ne adaptam. Astfel, în cazul nostru, acum, cea mai grea zi va fi luni – pentru salariați, dar apoi se vor adapta. Sigur, vorbim de oameni sănătoși și cu program ordonat de somn”, a explicat medicul.

În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie până în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă.

Trenurile de călători vor pleca din stații după ora de iarnă, în această noapte, până la ora 03.00. După trecerea la ora de vară, trenurile vor pleca din stații la orele programate. Trenurile care vor fi în trafic la ora 03.00, care va deveni ora 04.00, vor avea întârzieri.

Din 26 martie până pe 29 octombrie, perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 și prima duminică din octombrie, ora 01.00.

Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie).

Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă și în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state.